Ризото с омар в сирене "Сао Жорж"

Ризото с омар в сирене "Сао Жорж"

Начин на приготвяне:

1. За бульона разтопете маслото в голяма тенджера и запържете нарязаните на едро лук, чесън, морков, праз и фенел. Добавете стръковете мащерка и копър и зърната черен пипер. Овкусете със сол и разбъркайте.
2. Увийте омара с кухненска кърпа. Завъртете опашката му, за да я отчупите и изсипете сока на омара в тенджерата. Отделете опашката. Откъснете краката на омара един по един и ги пуснете в тенджерата. С помощта на лъжица извадете хайвера на омара от главата му. След това разрежете главата наполовина, след това на още половина. Внимавайте да не се порежете! Добавете парчетата омар в тенджерата, залейте с бяло вино и разбъркайте. Добавете вода и захлупете. Варете 20 минути.
3. Отрежете капак на питата сирене, на 3 см от края. Издълбайте вътрешността с помощта на лъжица.
4. За ризотото обелете и нарежете на ситно лука и чесъна. Фенелът също нарежете на ситно. Разтопете 1 с.л. масло в тенджера и добавете зехтин. Запържете лука и чесъна за няколко минути, а след това и фенела. Поръсете със сол. Добавете ориза и го запържете за кратко. Сипете бялото вино, разбъркайте и оставете да се изпари. След това започнете да добавяте черпак по черпак от топлия бульон, като след всяко добавяне на течност разбърквате. Продължете да варите ориза 17-20 минути, докато се свари „ал денте“.
5. Нарежете опашката на омара 3-4 части. Нарежете на тънки кръгчета пресния лук. Добавете ги към ориза на 14-тата – 15-тата минута от готвенето, омарът не трябва да се вари повече от 4 минути. Разбъркайте. Накрая добавете и смарените в бульона парчета от главата на омара. Дръпнете от огъня и добавете 50 г масло, разбъркайте. Добавете настъргано сирене от вътрешността на питата, разбъркайте.
6. Извадете парчетата омар от ризотото. Изсипете целия ориз в питата сирене и разбъркайте. Подредете парчетата омар отгоре. Оставете ястието да почине 5 минути преди сервиране.

Продукти

  • 1 пита зряло сирене
  • 1 омар

За бульона:

  • 50 г масло
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 0.5 глава фенел
  • 3 скилидки чесън
  • 1 стрък праз
  • 1 стрък мащерка
  • 0.25 връзка копър
  • сол
  • 4 зърна черен пипер
  • 100 мл бяло вино
  • 2 литра гореща вода

За ризотото:

  • 1 с.л. масло
  • 50 мл зехтин
  • 350 г ориз каролина
  • 100 мл бяло вино
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 0.5 глава фенел
  • 2 стръка пресен лук
  • 50 г масло
  • настъргано сирене

Свързани рецепти