Начин на приготвяне:

1. Филетирайте рибите и отделете костите и кожата им за бульона.
2. За бульона загрейте зехтина в дълбока тенджера и запържете нарязаните на ситно зеленчуци, без чесъна, в него. Използвайте само вътрешността на фенела или бейби фенел. Добавете кората от моринга или листа от лайм. След 1 минута добавете костите и кожата от рибата и нарязания на филийки чесън. Добавете бялото вино, разбъркайте. Добавете 1.5-2 литра гореща вода и оставете бульона да ври 20-25 минути. Прецедете бульона.
3. За ризотото първо смелете в кухненски робот морковите и обеления дженджифил. Добавете малко прецеден бульон и разбъркайте. Прехвърлете сместа в чиста кухненска кърпа или тензух и изтискайте сока. Сипете зехтин в дълбока тенджера и запържете ориза, като го бъркате непрекъснато в продължение на 2 минути. Добавете нарязаните на много ситно лук и чесън, овкусете със сол и черен пипер и семена от копър. Добавете малко бяло вино и малко прецеден бульон, пуснете шафрана и разбъркайте. налейте още бульон, до ръба на ориза. Добавете и сока от моркови и джинджифил. Разбъркайте, захлупете и оставете ориза да ври 20 минути, на слаб огън.
4. Намажете филетата тилапия със зехтин, поръсете ги със сол и черен пипер. нарежете обелените лимони на резени, като премахвате и ципата между тях. Поставете едно филе със страната, която е била с кожа, нагоре и подредете резени лимони върху него. подредете листа босилек и стъркове копър и захлупете с друго филе тилапия, със страната, която е била с кожа, надолу. Увийте така приготвения сандвич в парче прозрачно фолио. Пуснете увитите филета риба в горещия бульон, захлупете и варете на много слаб огън 30 минути.
5. Добавете масло, нарязан кориандър и малко лимонов сок към готовото ризото и разбъркайте. Накрая добавете сушените листа моринга на прах и разбъркайте.
6. Сипете ризотото в ринг по средата на чиния, върху него подредете разрязания сандвич от риба. Поръсете със зехтин.

Продукти

За бульона:

  • 100 мл зехтин
  • 200 г нарязани моркови
  • 200 г нарязан лук
  • 200 г нарязано селъри
  • 200 г нарязан фенел
  • 4 скилидки чесън
  • 200 мл бяло вино
  • 100 г кора от моринга

За ризотото:

  • 250 г ориз арборио
  • щипка шафран
  • 2 скилидки чесън
  • 1 глава червен лук
  • 100 мл зехтин
  • сол и черен пипер
  • 1 ч.л. семена от копър
  • 1 с.л. нарязан джинджифил
  • 1 кг моркови
  • 2 с.л. масло
  • 2 лимона
  • настъргана кора
  • 1 ч.л. сушени листа от моринга

За рибата:

  • 0.5 кг филе тилапия
  • 2 лимона
  • 1 връзка босилек
  • 0.5 връзка копър
  • 100 мл зехтин
  • сол и черен пипер

Свързани рецепти