Ризото с лимец е рецепта за вегетарианско ястие с лимец, задушени на пара зеленчуци и нежен сос Холандез

1. За ризото с лимец накиснете предварително лимеца в студена вода за 2 часа. След това го сварете в 500 мл вода. Щом водата изври, добавете сметаната и настъргания кашкавал. Предварително накиснатият лимец, варим в тенджера със 500 милилитра студена вода. След като водата изври добавяме 50 милилитра сметана и 200 грама настъргано сирене. Овкусете със сол и черен пипер и добавете пъдпъдъчите яйца. Разбъркайте и дръпнете от огъня.

2. Сварете на пара листата спанак, настърганата тиква, нарязаните на кръгчета тиквички и обелените скилидки чесън за 10-15 минути. Овкусете със сол и черен пипер.

3. Почистените моркови нарежете на тънки кръгчета, а земната ябълка обелете и нарежете на дребни кубчета. Обелете арпаджика и нарежете целината на ситно. Запържете зеленчуците в тиган с 20 г масло. Добавете нарязаните сушени кайсии и сливи, както и стафидите. Добавете бяло вино и щипка захар. Щом виното изври, добавете челядинките. Разбъркайте и гответе до готовност.

4. За соса разтопете маслото и го пресипете в каничка. В блендер разбийте жълтъците с водата и горчицата до образуването на пяна. Добавете разтопеното масло на тънка струйка по време на разбиване. Овкусете със сол и черен пипер и разбийте отново.

5. По средата на чиния оформете три купчинки от ризото от лимец на разстояние 2-3 см. една от друга. Между тях подредете зеленчуци на пара. Гарнирайте със запържени зеленчуци и сушени плодове. Отгоре поръсете сос холандез.

Ризото с личец рецепта.

Ризото с лимец

Ризото с лимец рецепта

Продукти

  • 150 г лимец
  • 500 г спанак
  • 200 г тиква
  • 1 тиквичка
  • 3 скилидки чесън
  • 3 моркова
  • 200 г земна ябълка
  • 100 г арпаджик
  • 1 стрък целина
  • 1 с.л. масло
  • 50 г стафиди
  • 50 г сушени сливи
  • 50 г сушени кайсии
  • 50 мл бяло вино
  • 1 ч.л. мед
  • 100 г челядинки
  • 50 мл течна сметана
  • 200 г кашкавал
  • 3 пъдпъдъчи яйца
  • За сос Холандез:
  • 2 жълтъка
  • 1 с.л. вода
  • 1 ч.л. горчица
  • 100 г масло

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички