Ризото с гъби и печени аспержи

Ризото с гъби и печени аспержи

Начин на приготвяне:

1. Обелете и нарежете на много ситно скилидките чесън. Нарежете на ситно магданоза. Почистете гъбите със суха четка и ги нарежете на тънки филийки заедно с пънчетата. Нарежете сушените домати на тънки ивички.
2. Загрейте тиган и сипете в него 2 с.л. зехтин и 10-20 г масло. Щом то се разтопи, добавете нарязаните гъби. Гответе гъбите на силен огън, като често ги разърквате. Овкусете с черен пипер и добавете нарязания чесън. След няколко секунди добавете сушените домати, а след това и магданоза. Извадете гъбите в чиния.
3. Нарежете лука на много ситно. Сипете 1 с.л. зехтин в тиган и запържете лука до прозрачност, като го разбърквате от време на време. Добавете ориза без да го миете преди това и бъркайте докато той се изпържи. Добавете бяло вино, колкото да покрие ориза, и изчакайте то да се изпари. След това започнете да добавяте по 1-2 черпака топъл зеленчуков или телешки бульон. Бульонът трябва да покрива ориза. Бъркайте докато оризът поеме течността. След това добавете следваща порция бульон и така, докато оризът се сготви "ал денте".
4. Добавете маслото, накъсано на парченца и бъркайте докато то се разтопи и консистенцията на ризотото стане кремообразна.
5. Добавете сотираните гъби и фино настъргания пармезан. Разбъркайте.
6. Почистете аспержите от твърдите им израстъци и ги обелете с помощта на белачка. Отрежете 1 см от горния им край. Загрейте грил-тиган и сипете в него 2 с.л. зехтин и щипка сол. Запечете аспержите от всички страни, до хрупкавост, не трябва да омекват. Извадете ги в чиния.
7. Сипете ризото в дълбока чиния и поднесете с цели или нарязани на кръгчета хрупкави аспержи.

Продукти

  • 200 г ориз арборио
  • 200 г гъби шийтаке
  • 200 г гъби кладница
  • 10 сушени домата
  • 2 скилидки чесън
  • 0.5 връзка магданоз
  • 150 г масло
  • 10 зелени аспержи
  • 2 глави лук
  • 1 литър бульон
  • 150 г настърган пармезан
  • 1 ч.ч. бяло вино

Свързани рецепти