1. В голям сух тиган запечете перления ечемик, за около 3 минути, до златисто. Разбърквайте почти постоянно. Пресипете запечения ечемик в чиния.

2. Пуснете 20 г масло в тигана. Щом то се разтопи, добавете нарязания на ситно лук. Поръсете с щипка сол и го запържете на слаб огън, за 5 минути. Добавете нарязания на ситно морков, поръсете с бахар и разбъркайте. Гответе докато лукът омекне.

3. Върнете ечемика в тигана и залейте с горещ бульон. Разбъркайте и варете 20 минути, като разбърквате от време на време, до пълното сваряване на зърната ечемик. Ако е необходимо, долейто още бульон.

4. В друг, добре загрят тиган разтопете останалите 40 г масло. Щом маслото зацвърчи, пуснете предварително почистените със суха четка гъби.  Поръсете със сол и сотирайте за около 2 минути, на силен огън, докато гъбите придобият златист цвят.  Накрая поръсете с 2/3 от нарязаните листа магданоз.

5. Щом ечемикът е сварен, добавете заквасената сметана и разбъркайте докато се разтопи.

6. Разпределете топлото ризото в дълбоки чинии. върху него разпределете сотираните гъби. Поръсете всяка порция с настъргано зряло сирене и нарязани на стино листа магданоз.

Продукти

  • 280 г перлен ечемик
  • 60 г масло
  • 1 глава лук
  • морска сол
  • 1 морков
  • 1 ч.л. смлян бахар
  • 1 1/2 литър зеленчуков бульон
  • 200 г гъби пачи крак
  • шепа листа магданоз
  • 5 с.л. заквасена сметана
  • 50 г зряло сирене - кашкавал, чедър, пармезан

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички