Насладете се на богатите вкусове на това ризото, съчетаващи карамелизирана южноафриканска наденица boerewors, ароматна мащерка и кремообразен ориз арборио.

Продукти

  • 1 литър пилешки бульон
  • 350 г сурова наденица (смес от свинско и говеждо месо)
  • 2 с.л. зехтин
  • 75 г безсолно масло
  • 2 глави лук
  • 4 скилидки чесън
  • 4-5 стръка мащерка
  • 1 ч.л. семена кориандър
  • 330 г ориз Арборио
  • 330 мл светла бира
  • 100 г пекорино или пармезан

Начин на приготвяне:

  • 1. Сипете зехтина в голям, дълбок тиган. Отстранете обвивката на наденицата и накъсайте месото в тигана, докато още е студен. Гответе на умерен огън, като разделяте месото на малки парченца/зрънца. Щом месото се карамелизира, прехвърлете го в купичка и го покрийте с алуминиево фолио, за да го запазите топло.
  • 2. Загрейте бульона в тенджера и го поддържайте топъл.
  • 3. В същия тиган, с мазнината от месото, добавете 50 г масло и запържете в него нарязания на ситно лук, за около 10 минути. Добавете сол и черен пипер и нарязания на ситно чесън. След минута добавете листенцата мащерка и семената кориандър. Разбъркайте за 20-30 секунди и добавете ориза. Запържете ориза също за 1-2 минути, като го разбърквате. Добавете бирата и изчакайте тя да заври.
  • 4. Щом бирата е вряла 3-4 минути, добавете 1 ч.ч. топъл бульон. Разбъркайте внимателно и оставете ориза да поеме течността. Продължете да добавяте по чаша бульон, докато се абсорбира, през следващите 15-20 минути или докато оризът е сварен „ал денте“.
  • 5. Дръпнете тигана от котлона и овкусете със сол и черен пипер. Добавете останалите 25 г масло и оставете ризотото да постои 1-2 минути. Добавете пърженото месо и разклатете енергично тигана, за да се смесят всички съставки.
  • 6. Сервирайте ризотото с бира и наденица топло, като го поръсите с черен пипер, настърган пармезан и още малко пържена наденица.

Свързани рецепти

Виж всички