Ризото с бира и наденица
Рецепта от: Уорън Мендес
Насладете се на богатите вкусове на това ризото, съчетаващи карамелизирана южноафриканска наденица boerewors, ароматна мащерка и кремообразен ориз арборио.
Продукти
- 1 литър пилешки бульон
- 350 г сурова наденица (смес от свинско и говеждо месо)
- 2 с.л. зехтин
- 75 г безсолно масло
- 2 глави лук
- 4 скилидки чесън
- 4-5 стръка мащерка
- 1 ч.л. семена кориандър
- 330 г ориз Арборио
- 330 мл светла бира
- 100 г пекорино или пармезан
Начин на приготвяне:
- 1. Сипете зехтина в голям, дълбок тиган. Отстранете обвивката на наденицата и накъсайте месото в тигана, докато още е студен. Гответе на умерен огън, като разделяте месото на малки парченца/зрънца. Щом месото се карамелизира, прехвърлете го в купичка и го покрийте с алуминиево фолио, за да го запазите топло.
- 2. Загрейте бульона в тенджера и го поддържайте топъл.
- 3. В същия тиган, с мазнината от месото, добавете 50 г масло и запържете в него нарязания на ситно лук, за около 10 минути. Добавете сол и черен пипер и нарязания на ситно чесън. След минута добавете листенцата мащерка и семената кориандър. Разбъркайте за 20-30 секунди и добавете ориза. Запържете ориза също за 1-2 минути, като го разбърквате. Добавете бирата и изчакайте тя да заври.
- 4. Щом бирата е вряла 3-4 минути, добавете 1 ч.ч. топъл бульон. Разбъркайте внимателно и оставете ориза да поеме течността. Продължете да добавяте по чаша бульон, докато се абсорбира, през следващите 15-20 минути или докато оризът е сварен „ал денте“.
- 5. Дръпнете тигана от котлона и овкусете със сол и черен пипер. Добавете останалите 25 г масло и оставете ризотото да постои 1-2 минути. Добавете пърженото месо и разклатете енергично тигана, за да се смесят всички съставки.
- 6. Сервирайте ризотото с бира и наденица топло, като го поръсите с черен пипер, настърган пармезан и още малко пържена наденица.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Три вида ризото
Рецепти Рудолф ван Веен
Доматено ризото
Рецепти Лука Чиано
Черно ризото с просеко, скариди и лайм
Рецепти Адам Лайо
Наси лемак
Рецепти Лука Чиано
Хрупкави кошнички от ориз и мастило от сепия с крем от рикота
Рецепти Адам Лайо
Наси улам с микробилки
Рецепти Марк Мориарти
Ризото "Качо е пепе"
Рецепти Стоян и Лора
Ризото с печени чушки
Рецепти Джъстин Скофийлд
Ризото с червено цвекло, фета и лешници
Рецепти Лиса Фокнър
Кедгъри