„Ризото“ от карфиол със скариди
Рецепта от: Стоян и Лора
1. Настържете карфиола на едро ренде или го смелете в блендер. Наситнете лука шалот и чесъна и ги запържете за кратко в половината от маслото, не трябва да се карамелизират. Прибавете карфиола и разбъркайте, гответе, докато поомекне. Посолете.
2. Прибавете наситнената мащерка, налейте бульона и виното. Гответе 2–3 минути. Овкусете със сол.
3.Налейте сметаната и щом кипне, отстранете от котлона. Добавете настъргания пармезан, сложете останалото масло и настържете лимоновата кора.
4. Почистете скаридите, но оставете главите и част от опашките, за да стоят по-красиво в ризотото.
5. Запържете скаридите в загрят зехтин, посолете и ги извадете. В тигана от пърженето сипете малко зехтин и разбъркайте, за да поеме от аромата на скаридите.
6. Сервирайте ризотото със наситнен див лук, скаридите и капки зехтин от тигана.
Продукти
- 1 глава карфиол (средна)
- 200 г скариди
- 1 глава лук шалот
- 2 скилидки чесън
- 170 мл течна животинска сметана (35%)
- 150 мл пилешки бульон
- 100 мл бяло вино
- 50 г сирене Пармезан
- 1 лимон
- 60 г краве масло
- 50 мл зехтин
- 2 стръка мащерка
- 1/2 връзка див лук
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Стоян и Лора
Капоната
Рецепти Стоян и Лора
Лазаня със сирена и спанак
Рецепти Стоян и Лора
Пълнено пиле с кестени и тиква
Рецепти Стоян и Лора
Печен карфиол
Рецепти Джейми Оливър
Шишчета по гръцки /сувлаки/
Рецепти Джейми Оливър
Три вида ризото