1. Настържете карфиола на едро ренде или го смелете в блендер. Наситнете лука шалот и чесъна и ги запържете за кратко в половината от маслото, не трябва да се карамелизират. Прибавете карфиола и разбъркайте, гответе, докато поомекне. Посолете.

2. Прибавете наситнената мащерка, налейте бульона и виното. Гответе 2–3 минути. Овкусете със сол.

3.Налейте сметаната и щом кипне, отстранете от котлона. Добавете настъргания пармезан, сложете останалото масло и настържете лимоновата кора.

 4. Почистете скаридите, но оставете главите и част от опашките, за да стоят по-красиво в ризотото.

5. Запържете скаридите в загрят зехтин, посолете и ги извадете. В тигана от пърженето сипете малко зехтин и разбъркайте, за да поеме от аромата на скаридите.

6. Сервирайте ризотото със наситнен див лук, скаридите и капки зехтин от тигана.

Продукти

  • 1 глава карфиол (средна)
  • 200 г скариди
  • 1 глава лук шалот
  • 2 скилидки чесън
  • 170 мл течна животинска сметана (35%)
  • 150 мл пилешки бульон
  • 100 мл бяло вино
  • 50 г сирене Пармезан
  • 1 лимон
  • 60 г краве масло
  • 50 мл зехтин
  • 2 стръка мащерка
  • 1/2 връзка див лук
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички