Ризото ала путанеска с бурата
Рецепта от: Лука Чиано
Кремообразен ориз Карнароли, обогатен с аншоа, маслини и доматен сос. Всяка порция ризото се гарнира с топка сирене Бурата, хрупкави каперси и прах от магданоз.
Продукти
- 300 г ориз Карнароли
- 1/3 глава лук
- 80 г безсолно масло
- ½ в.ч. бяло вино
- ½ буркан доматен сос с босилек (150-200 мл)
- 60 г натурални маслини
- 5 филенца маринована аншоа
- 3 с.л. бейби каперси
- 1200 мл зеленчуков бульон
- 60 г пармезан
- 1 с.л. прах от магданоз
- зехтин Екстра върджин
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
- 1. В дълбок тиган сипете 1 с.л. зехтин и 25 г масло. Щом маслото се разтопи, добавете нарязания на ситно лук и щипка сол. Гответе докато лукът омекне. Добавете целите филенца аншоа и разбъркайте. След това добавете ориза и го „запечете“ за 1-2 минути, като разбърквате непрекъснато. Добавете бялото вино и изчакайте то да се изпари.
- 2. Покрийте ориза с топъл бульон. В тенджера поддържайте бульона топъл през цялото време на готвене на ризотото. Щом оризът поеме бульона, добавете нов черпак бульон. Разбърквайте внимателно. Продължете да добавяте бульон черпак по черпак в продължение на 16-18 минути, докато оризът се сготви „ал денте“. По средата на готвенето добавете доматения сос и нарязаните маслини и разбъркайте.
- 3. Щом оризът е готов, дръпнете от огъня и добавете останалото масло и настъргания пармезан. Разбъркайте. След това разклатете тигана напред-назад.
- 4. Сервирайте ризотото в плоски чинии. Когато сипете порция ризото, ударете няколко пъти чинията отдолу. По средата на всяка порция поставете топка бурата, като я разкъсате леко. Поръсете с каперси, предварително изпържени в олио, магданоз на прах* и зехтин.
- *Разпръснете листата на 1 връзка магданоз в тавичка и сушете във фурна на 80 градуса за 2-3 часа. След това смелете магданоза фино.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Ризото с печени на скара гъби
Рецепти Джейми Оливър
Три вида ризото
Рецепти Рудолф ван Веен
Доматено ризото
Рецепти Лука Чиано
Черно ризото с просеко, скариди и лайм
Рецепти Адам Лайо
Наси лемак
Рецепти Адам Лайо
Наси улам с микробилки
Рецепти Марк Мориарти
Ризото "Качо е пепе"
Рецепти Стоян и Лора
Ризото с печени чушки
Рецепти Джъстин Скофийлд
Ризото с червено цвекло, фета и лешници
Рецепти Лиса Фокнър
Кедгъри