Кремообразен ориз Карнароли, обогатен с аншоа, маслини и доматен сос. Всяка порция ризото се гарнира с топка сирене Бурата, хрупкави каперси и прах от магданоз.

Продукти

  • 300 г ориз Карнароли
  • 1/3 глава лук
  • 80 г безсолно масло
  • ½ в.ч. бяло вино
  • ½ буркан доматен сос с босилек (150-200 мл)
  • 60 г натурални маслини
  • 5 филенца маринована аншоа
  • 3 с.л. бейби каперси
  • 1200 мл зеленчуков бульон
  • 60 г пармезан
  • 1 с.л. прах от магданоз
  • зехтин Екстра върджин
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

  • 1. В дълбок тиган сипете 1 с.л. зехтин и 25 г масло. Щом маслото се разтопи, добавете нарязания на ситно лук и щипка сол. Гответе докато лукът омекне. Добавете целите филенца аншоа и разбъркайте. След това добавете ориза и го „запечете“ за 1-2 минути, като разбърквате непрекъснато. Добавете бялото вино и изчакайте то да се изпари.
  • 2. Покрийте ориза с топъл бульон. В тенджера поддържайте бульона топъл през цялото време на готвене на ризотото. Щом оризът поеме бульона, добавете нов черпак бульон. Разбърквайте внимателно. Продължете да добавяте бульон черпак по черпак в продължение на 16-18 минути, докато оризът се сготви „ал денте“. По средата на готвенето добавете доматения сос и нарязаните маслини и разбъркайте.
  • 3. Щом оризът е готов, дръпнете от огъня и добавете останалото масло и настъргания пармезан. Разбъркайте. След това разклатете тигана напред-назад.
  • 4. Сервирайте ризотото в плоски чинии. Когато сипете порция ризото, ударете няколко пъти чинията отдолу. По средата на всяка порция поставете топка бурата, като я разкъсате леко. Поръсете с каперси, предварително изпържени в олио, магданоз на прах* и зехтин.
  • *Разпръснете листата на 1 връзка магданоз в тавичка и сушете във фурна на 80 градуса за 2-3 часа. След това смелете магданоза фино.

Свързани рецепти

Виж всички