Рикотена тарта
1. Вземете по възможност пресен грах. Бланширайте го в тенджера с вряща подсолена вода, след това го облейте със студена вода, за да запази цвета си. По същия начин постъпете и с пресните зърна бакла.
2. Смачкайте зърната грах и бакла в хаванче или ги смелете, но не фино, в блендер. Сложете смачканите зърна в голяма купа и добавете рикотата. Намачкайте я с вилица. Добавете яйцата и разбъркайте.
3. Добавете половината фино настърган пармезан или пекорино и сметаната и разбъркайте. Нарежете на ситно подправките и ги добавете. Разбъркайте. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте много добре.
4. Намаслете дъното и стените на кръгла форма с подвижно дъно /диаметър 22-24 см/. Изсипете сместа, разпределете я равномерно и я загладете. Печете тартата в предварително загрята фурна на 200 градуса около 20 минути, до златисто. Пет минути преди готовност, извадете тартата и настържете останалия пармезан. Печете докато той се разтопи.
5. Отстранете обръча на формата и прехвърлете тартата в чиния. Поръсете с още малко настърган пармезан, малко зехтин и прясно смлян черен пипер. Щом тартата изстине, нарежете я на триъгълни парчета и поднесете.

Продукти

  • 500 г рикота шепа пресен грах 3 шепи листа мента босилек и магданоз шепа прясна бакла 100 г заквасена сметана 2 яйца сол и черен пипер 150 г пармезан 1 ч.ч. черни маслини без костилки

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички