Риет с пушена скумрия

Риет с пушена скумрия

Начин на приготвяне:

1. Почистете много добре рибата от кости и я накъсайте. Нарежете лука, копъра и дивия лук на ситно.

2. Разтопете маслото на умерен огън и в него за кратко запържете лука. Не бива да променя цвета си. Добавете рибата, сол и пипер на вкус. Налейте и виното.

3. Гответе на слаб огън, докато виното почти се изпари - около 10 минути. Дръпнете от огъня и оставете да се охлади на стайна температура.

4. Прехвърлете в купа и добавете дивия лук и копъра. Бъркайте, докато се получи пастет.

5. Прехвърлете във формички за крем брюле и приберете в хладилник поне за час.

6. Обелете краставиците и заедно с репичките ги нарежете на тънки шайби с помощта на ренде тип „Мандолина“.
7. Обелете целината и я нарежете косо. Наситнете копъра, а лука нарежете на полумесеци. 

8. От зехтина, оцета, горчицата и сол на вкус направете дресинг. 

9. Запечете орехите на сух тиган и ги накълцайте. 

10. Разбъркайте зеленчуците с дресинга и орехите. Оставете ги да престоят за 10 минути и ги поднесете с риета.

Продукти

  • 400 г топло пушена скумрия
  • 125 г краве масло
  • 0.5 глава лук шалот
  • 2 стръка копър
  • 0.25 връзка див лук
  • 50 мл бяло вино
  • сол и черен пипер

За гарниране:

  • 2 краставици
  • 2 стъбла селъри
  • 1 връзка репички
  • 1 глава червен лук
  • 1 връзка копър
  • 60 г орехи
  • 80 мл зехтин
  • 40 мл бял винен оцет
  • 1 ч.л. мека горчица
  • сол и черен пипер

Свързани рецепти