Рибно кибé с ливански картофи

Рибно кибé с ливански картофи

Начин на приготвяне:

1. Използвайте пресни жълти картофи. Измийте ги и ги сварете за 10 минути. Прецедете ги и ги оставете захлупени в тенджерата за кратко.
2. Нарежете картофите на дребни кубчета. Нарежете чесъна на много ситно и го добавете към картофите. Овкусете със сол и черен пипер и разстелете картофите в плоска тавичка. Поръсете със зехтин. Печете картофите на 200 градуса 30 минути.
3. Измийте булгура и го накиснете в топла вода за 15-20 минути. След това го изцедете много хубаво и го разрохкайте с с вилица.
4. Подберете филе от някакъв вид бяла риба. Нарежете рибата на едри парчета и ги сложете в блендер. Добавете нарязания на едро кориандър и настърганата кора от лимон и портокал. Смелете. Добавете булгура и смелете отново.
5. За пълнежа нарежете лука на кръгчета и го запържете в тиган с олио за 10 минути. Счукайте семената кориандър и ги добавете към лука. разбъркайте. Добавете кедровите ядки и ги запържете за 2 минути. Овкусете със сол и черен пипер.
6. Намажете с масло хубаво форма за пай и разстелете половината от сместа с риба. Топете си пръстите във вода, за да разстилате по-лесно. Отгоре разпределете пълнежа, а върху него разстелете останала смляна смес. Направете дупка по средата на кибето, за да излиза парата. С тъпата страна на ножа направете разрези по целия пай, които да улеснят разрязването му след това, например на осем триъгълника, а всеки триъгълник на малки триъгълничета - парченца. Полейте обилно със зехтин в пукнатините. Печете кибето на 200 градуса 20 минути.
7. В купа сложете нарязания на ситно кориандър, настърганата кора на лимона и портокала и натрошеното сухо люто чили. Добавете картофите и разбъркайте хубаво. Добвате сока от половин лимон и малко сол. Разбъркайте много хубаво.

Продукти

За картофите:

  • 1 кг картофи
  • 4 скилидки чесън
  • сол и черен пипер
  • 6 с.л. зехтин
  • 1 лимон
  • настъргана кора
  • 0.5 лимон
  • сок
  • 1 портокал
  • настъргана кора
  • 1 връзка пресен кориандър
  • 4 бр. сушено чили

За кибето:

  • 200 г булгур
  • 1 глава лук
  • 0.5 връзка пресен кориандър
  • 1 лимон
  • настъргана кора
  • 1 портокал
  • настъргана кора
  • 600 г филе от бяла риба
  • зехтин
  • сол и черен пипер

За пълнежа:

  • 3 глави лук
  • 75 г кедрови ядки
  • 2 ч.л. прясно смлян кориандър
  • сол и черен пипер
  • олио

Свързани рецепти