Рибни кюфтенца с портокалово айоли
Рецепта от: Стоян и Лора
Пържени кюфтенца от замразена бяла риба със сос от редуциран портокалов сок.
Продукти
- 800 г филе от бяла риба хек (замразено)
- 2 сварени картофа
- 2 стръка магданоз
- 2 стръка пресен лук
- 3 яйца
- 1 с.л. горчица
- кората от 1 лимон
- микс от ароматни подправки (рустикана)
- сол и черен пипер на вкус
- хлебни трохи за овалване
- брашно за овалване
- олио за пържене
- За портокаловото айоли:
- 150 мл фреш от портокал
- 3 скилидки чесън
- 60 мл зехтин
- 1/2 лимон
- 1/2 с.л. горчица
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
- 1. Размразете рибата и я накълцайте на малки кубчета. Настържете картофите и ги разбъркайте с рибата. Прибавете 1 яйце, горчицата, настърганата лимонова кора, накълцаните пресен лук и магданоз. Овкусете с микса от подправки. Разбъркайте добре и ако е нужно, добавете малко брашно или галета.
- 2. От сместа оформете кюфтенца. Добре е да ги приберете в хладилник за 15 минути. След това ги оваляйте в брашно, потопете ги в разбитите яйца и накрая в хлебните трохи. Пържете в загрято олио до златисто. Извадете ги в цедка или върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.
- 3. За соса в касерола сложете портокаловият сок и гответе, докато се редуцира до 1/3. Охладете.
- 4. В хаванче счукайте чесъна със солта на паста. Налейте лимоновия сок и след това малко по малко добавете зехтина, като бъркате.
- 5. Налейте и редуцирания портокалов сок, разбийте добре, сложете горчица и посолете. Разбъркайте хубаво и съхранявайте на хладно.
- 6. Поднесете кюфтенцата с листа от салата по избор и със соса.
- Съвет: Миксът от подправки включва сол, розмарин, мащерка, чубрица, босилек, естрагон и розов пипер.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Къртис Стоун
Хавайска купа покé
Рецепти По Линг Йоу
Асам лакса
Рецепти Микела Киапа
Баня кауда (дип от аншоа и чесън)
Рецепти Лука Чиано
Спагети с маринована риба и сицилиански цитрусов дресинг
Рецепти Рудолф ван Веен
Солени гофрети със сьомга
Рецепти Марк Мориарти
Лангустини със сос Тартар
Рецепти Лука Чиано
Сандвич с поширана в зехтин риба тон, печени домати и моцарела
Рецепти Надия Хюсеин
Хапки с мус от пушена скумрия и зелено ананасово чътни
Рецепти Марк Мориарти
Паеля с морски дарове
Рецепти Марк Мориарти
Пържен морски дявол