Свързани предавания: Бон АпетиГледайте Четвъртък, 12 декември, 11:30 | Четвъртък, 12 декември, 16:30

Начин на приготвяне:

  1. Размразете рибата и я накълцайте на малки кубчета. Настържете картофите и ги разбъркайте с рибата. Прибавете 1 яйце, горчицата, настърганата лимонова кора, накълцаните пресен лук и магданоз. Овкусете с микса от подправки. Разбъркайте добре и ако е нужно, добавете малко брашно или галета.
  2. От сместа оформете кюфтенца. Добре е да ги приберете в хладилник за 15 минути. След това ги оваляйте в брашно, потопете ги в разбитите яйца и накрая в хлебните трохи. Пържете в загрято олио до златисто. Извадете ги в цедка или върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.
  3. За соса в касерола сложете портокаловият сок и гответе, докато се редуцира до 1/3. Охладете.
  4. В хаванче счукайте чесъна със солта на паста. Налейте лимоновия сок и след това малко по малко добавете зехтина, като бъркате.
  5. Налейте и редуцирания портокалов сок, разбийте добре, сложете горчица и посолете. Разбъркайте хубаво и съхранявайте на хладно.
  6. Поднесете кюфтенцата с листа от салата по избор и със соса.

Съвет: Миксът от подправки включва сол, розмарин, мащерка, чубрица, босилек, естрагон и розов пипер.

Продукти

800 г филе от бяла риба хек (замразено)

2 сварени картофа

2 стръка магданоз

2 стръка пресен лук

3 яйца

1 с.л. горчица

кората от 1 лимон

микс от ароматни подправки (рустикана)

сол и черен пипер на вкус

хлебни трохи за овалване

брашно за овалване

олио за пържене

 

За портокаловото айоли:

150 мл фреш от портокал

3 скилидки чесън

60 мл зехтин

1/2 лимон

1/2 с.л. горчица

сол на вкус

 

Свързани рецепти