Начин на приготвяне:

1. Обелете картофите и ги нарежете на кубчета. Сварете ги за 15-20 минути, трябва да са добре сварени, дори малко преварени. Прецедете ги.
2. Почистете пушената риба - бяла риба, пъстърва, сьомга или треска от кости и я накъсайте на парченца в купа. Добавете сварените картофи, като ги намачквате. Добавете нарязания на ситно магданоз /естрагон или сибирски лук/ и разбъркайте добре.
3. С помощта на рингче оформете дебели 1-1.5 см кексчета. разбийте яйцата в купа. В една чиния сложете шпелтовото брашно, а в друга - прясно смлените трохи. Потопете всяко кексче първо в яйцата, след това в брашното, отново потопете в яйца /няма нужда да овалавате отстрани/ и накрая оваляйте в хлебните трохи.
4. Разтопете маслото в тиган и добавете олиото. Щом мазнината загрее добре изпържете кексчетата за 3 минути. Обърнете ги и ги пъхнете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 6 минути. /Ползвайте тиган с огнеупорна дръжка./
5. За соса сипете цедено кисело мляко или заквасена сметана в купичка. Нарежете на едро предварително запечените за кратко орехи и ги добавете при млякото. Добавете настърганите хрян и лимонова кора. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте добре.
6. Сервирайте рибните кексчета с млечен сос.

Продукти

За кексчетата:

  • 300 г картофи
  • 200 г пушена риба
  • 3 с.л. нарязан магданоз
  • 2 с.л. брашно от шпелта
  • 100 г пресни хлебни трохи
  • 2 яйца
  • 50 г масло
  • 1 с.л. олио

За млечния сос:

  • 3 с.л. цедено кисело мляко
  • 0.5 лимон
  • настъргана кора
  • 4 ч.л. настърган хрян
  • 0.5 ч.л. морска сол
  • прясно смлян черен пипер
  • 2 с.л. орехи

Свързани рецепти