Този сандвич с риба е много типично ястие в Тринидад. Там хлябът е пържен, но за сандвича е подходящо всяко меко хлебче. Майонезата с тамариндова паста придава дълбочина на вкуса.

Продукти

  • За зелената марината:
  • шепа магданоз
  • шепа кориандър
  • 1 люта чушка Скоч боне
  • 2 скилидки чесън
  • 2 стръка пресен лук
  • 2 ч.л. листенца мащерка
  • 2 ½ лайма, настъргана кора и сок
  • 1 с.л. зехтин
  • сол и черен пипер
  • 4 филета бяла риба (от устойчиви източници, без кожа и кости)
  • 120 г брашно
  • 1 ч.л. листенца мащерка
  • ½ ч.л. смлян бахар
  • бял пипер
  • олио
  • 4 питки
  • листа зелена салата
  • 1 домат
  • ¼ краставица
  • ½ лайм сок
  • За майонезата:
  • 5-6 с.л. майонеза
  • 1-2 с.л. сос или паста от тамаринд
  • 1 ч.л. мед
  • 1 с.л. нарязан кориандър
  • карибски лют сос

Начин на приготвяне:

  • 1. За марината поставете в кухненска резачка или робот листата магданоз и кориандър и нарязаните пресен лук, чесън и люта чушка. Овкусете със сол, черен пипер, сок от лайм и зехтин. Смелете.
  • 2. Изсипете зелената марината в тавичка. Оваляйте в нея парчетата риба (всяко по 150 г) и я оставете за 10 минути.
  • 3. В дълбока чиния смесете брашното с бахара и листенцата мащерка. Разбъркайте. Изтръскайте маринатата от парчетата риба и оваляйте всяко парче в брашното.
  • 4. Загрейте тиган с 2-3 с.л. олио. Пържете филетата по 2-3 минути от всяка страна. Като обърнете рибата, поръсете с още малко олио.
  • 5. За майонезения сос смесете в купа майонезата с пастата от тамаринд, меда, нарязания на ситно кориандър и лютия сос. Разбъркайте добре.
  • 6. Разрежете питките на две. Намажете двете части с майонезения сос. Върху долната част на питките подредете листа зелена салата и тънки кръгчета краставица и домат. Поставете пържено филе риба и захлупете сандвича.

Свързани рецепти

Виж всички