Рибен сандвич с тамариндова майонеза
Рецепта от: Ейнсли Хариът
Този сандвич с риба е много типично ястие в Тринидад. Там хлябът е пържен, но за сандвича е подходящо всяко меко хлебче. Майонезата с тамариндова паста придава дълбочина на вкуса.
Продукти
- За зелената марината:
- шепа магданоз
- шепа кориандър
- 1 люта чушка Скоч боне
- 2 скилидки чесън
- 2 стръка пресен лук
- 2 ч.л. листенца мащерка
- 2 ½ лайма, настъргана кора и сок
- 1 с.л. зехтин
- сол и черен пипер
- 4 филета бяла риба (от устойчиви източници, без кожа и кости)
- 120 г брашно
- 1 ч.л. листенца мащерка
- ½ ч.л. смлян бахар
- бял пипер
- олио
- 4 питки
- листа зелена салата
- 1 домат
- ¼ краставица
- ½ лайм сок
- За майонезата:
- 5-6 с.л. майонеза
- 1-2 с.л. сос или паста от тамаринд
- 1 ч.л. мед
- 1 с.л. нарязан кориандър
- карибски лют сос
Начин на приготвяне:
- 1. За марината поставете в кухненска резачка или робот листата магданоз и кориандър и нарязаните пресен лук, чесън и люта чушка. Овкусете със сол, черен пипер, сок от лайм и зехтин. Смелете.
- 2. Изсипете зелената марината в тавичка. Оваляйте в нея парчетата риба (всяко по 150 г) и я оставете за 10 минути.
- 3. В дълбока чиния смесете брашното с бахара и листенцата мащерка. Разбъркайте. Изтръскайте маринатата от парчетата риба и оваляйте всяко парче в брашното.
- 4. Загрейте тиган с 2-3 с.л. олио. Пържете филетата по 2-3 минути от всяка страна. Като обърнете рибата, поръсете с още малко олио.
- 5. За майонезения сос смесете в купа майонезата с пастата от тамаринд, меда, нарязания на ситно кориандър и лютия сос. Разбъркайте добре.
- 6. Разрежете питките на две. Намажете двете части с майонезения сос. Върху долната част на питките подредете листа зелена салата и тънки кръгчета краставица и домат. Поставете пържено филе риба и захлупете сандвича.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Къртис Стоун
Хавайска купа покé
Рецепти По Линг Йоу
Асам лакса
Рецепти Микела Киапа
Баня кауда (дип от аншоа и чесън)
Рецепти Лука Чиано
Спагети с маринована риба и сицилиански цитрусов дресинг
Рецепти Рудолф ван Веен
Солени гофрети със сьомга
Рецепти Марк Мориарти
Лангустини със сос Тартар
Рецепти Лука Чиано
Сандвич с поширана в зехтин риба тон, печени домати и моцарела
Рецепти Надия Хюсеин
Хапки с мус от пушена скумрия и зелено ананасово чътни
Рецепти Марк Мориарти
Паеля с морски дарове
Рецепти Марк Мориарти
Пържен морски дявол