Начин на приготвяне:

1. Обелете картофите, нарежете ги на четвъртинки и ги сварете до омекване.
2. Сложете замразения грах в купа и прецедете сварените картофи върху него, така, че топлата вода да го размрази.
3. Намачкайте картофите в тенджера заедно с масло и фино настърганата кора на 1/2 лимон. Овкусете със сол и черен пипер. Смелете прецедения грах в блендер и го добавете към картофите. Разбъркайте добре и оставете настрана.
4. Сложете парчетата филе от сьомга и треска /или друга бяла риба/ в тенджера и ги залейте с прясното мляко. Варете рибата 10 минути. След това я извадете в чиния.
5. Обелете и нарежете на ситно лука и морковите. Сипете 2-3 с.л. зехтин в съд с огнеупорни дръжки и запържете лука и морковите за около 15 минути, до омекване. Добавете горчицата и разбъркайте. Добавете брашното и го запържете за 1-2 минути, като разбърквате. Започнете да добавяте топлото прясно мляко малко по малко, като бъркате енергично, до получаването на гладък сос.
6. Добавете замразения спанак /смлян и оформен на топчета/ в соса и разбъркайте докато той се поразтопи. Овкусете със сол и черен пипер. Добавете замразените скариди и разбъркайте. Отгоре накъсайте на парченца сварената риба. Изтискайте сока на 1/2 лимон, а след това настържете фино чедъра.
7. Сипете пюрето от картофи и грах върху пая, разпредлете го равномерно и направете вдлъбнатинки в него с помощта на лъжица. Печете пая в предварително загрята фурна на 180 градуса 30-40 минути, до златисто.
8. Сервирайте парче от рибния пай, като загребете с лъжица и гарнирайте с притоплен печен боб.

За повече рецепти посетете http://www.jamieoliver.com

Продукти

  • 1 кг картофи
  • 1 лимон
  • 400 г безсолно масло
  • 400 г замразен грах
  • 2 моркова
  • 2 глави лук
  • зехтин
  • 500 мл прясно мляко
  • 300 г филе от сьомга
  • 200 г филе от бяла риба
  • 65 г брашно
  • 100 г замразен спанак
  • 125 г белени скариди
  • 1 ч.л. английска горчица
  • 40 г сирене чедър

Свързани рецепти