Това е рецепта за телешки стек с богата гарнитура, приготвени на барбекю. Пресните картофи се пекат направо в жарта, а стекът - върху добре загрята скара.

Продукти

  • 600 г рибай стек с кост (на стайна температура)
  • 20 мл олио
  • 150 г масло
  • 2 скилидки чесън
  • 2 стръка розмарин
  • 2 стръка мащерка
  • 1 лимон, сок
  • За соса:
  • 125 г горгонзола
  • 100 мл заквасена сметана
  • 50 г майонеза
  • щипка сол и кайенски пипер
  • 1 с.л. див лук
  • За печените картофи:
  • 300 г пресни картофи
  • 2 с.л. олио
  • 2 с.л. сол
  • Допълнително:
  • 8 бр. зелени аспержи
  • 1 връзка кресон

Начин на приготвяне:

  • 1. Поставете добре измитите и подсушени картофи в тавичка и ги поръсете обилно със сол и олио. Хубаво втрийте мазнината и солта във всеки картоф. Поставете картофите в жаравата на барбекюто. Печете картофите 25 минути, като от време на време ги обръщате.
  • 2. Поръсете обилно със сол и олио стека. Поставете го на най-горещото място на барбекюто. Ако ползвате барбекю с капак, нагласете на 200 градуса. Печете 10 минути стека, след това обърнете и печете още 10 минути. Проверете вътрешната температура на месото с помощта на термометър – в средата на стека тя трябва да е 40 градуса. Дръпнете стека и го оставете да почине 15-20 минути. Докато почива месото, температурата му ще достигне поне 55 градуса.
  • 3. За соса разтопете маслото на умерен огън и добавете в него смачканите небелени скилидки чесън и целите стръкове розмарин и мащерка. Дръпнете от котлона и добавете лимонов сок и овкусете със сол. Охладете соса в хладилник.
  • 4. Полейте изпечената пържола с масления сос. Намажете и картофите с останалото разтопено масло.
  • 5. Пригответе сос като смесите майонезата и заквасената сметана. Добавете начупеното на парченца синьо сирене и разбъркайте. Добавете нарязания на ситно див лук и овкусете с кайенски пипер и щипка сол. Разбъркайте добре.
  • 6. Отрежете 5-6 см от долната част на аспержите и ги поставете в тапичка. Поръсете обилно с останалото разтопено масло и със сол. Оваляйте аспержите добре и ги поставете върху горещото барбекю. Гответе 5 минути, като ги завъртите 1-2 пъти.
  • 7. Нарежете стека на филии и ги поставете в голяма чиния. Гарнирайте с аспержи, печени картофи и сос със синьо сирене.

Свързани рецепти

Виж всички