Рибай стек на барбекю
Рецепта от: Том Керидж
Това е рецепта за телешки стек с богата гарнитура, приготвени на барбекю. Пресните картофи се пекат направо в жарта, а стекът - върху добре загрята скара.
Продукти
- 600 г рибай стек с кост (на стайна температура)
- 20 мл олио
- 150 г масло
- 2 скилидки чесън
- 2 стръка розмарин
- 2 стръка мащерка
- 1 лимон, сок
- За соса:
- 125 г горгонзола
- 100 мл заквасена сметана
- 50 г майонеза
- щипка сол и кайенски пипер
- 1 с.л. див лук
- За печените картофи:
- 300 г пресни картофи
- 2 с.л. олио
- 2 с.л. сол
- Допълнително:
- 8 бр. зелени аспержи
- 1 връзка кресон
Начин на приготвяне:
- 1. Поставете добре измитите и подсушени картофи в тавичка и ги поръсете обилно със сол и олио. Хубаво втрийте мазнината и солта във всеки картоф. Поставете картофите в жаравата на барбекюто. Печете картофите 25 минути, като от време на време ги обръщате.
- 2. Поръсете обилно със сол и олио стека. Поставете го на най-горещото място на барбекюто. Ако ползвате барбекю с капак, нагласете на 200 градуса. Печете 10 минути стека, след това обърнете и печете още 10 минути. Проверете вътрешната температура на месото с помощта на термометър – в средата на стека тя трябва да е 40 градуса. Дръпнете стека и го оставете да почине 15-20 минути. Докато почива месото, температурата му ще достигне поне 55 градуса.
- 3. За соса разтопете маслото на умерен огън и добавете в него смачканите небелени скилидки чесън и целите стръкове розмарин и мащерка. Дръпнете от котлона и добавете лимонов сок и овкусете със сол. Охладете соса в хладилник.
- 4. Полейте изпечената пържола с масления сос. Намажете и картофите с останалото разтопено масло.
- 5. Пригответе сос като смесите майонезата и заквасената сметана. Добавете начупеното на парченца синьо сирене и разбъркайте. Добавете нарязания на ситно див лук и овкусете с кайенски пипер и щипка сол. Разбъркайте добре.
- 6. Отрежете 5-6 см от долната част на аспержите и ги поставете в тапичка. Поръсете обилно с останалото разтопено масло и със сол. Оваляйте аспержите добре и ги поставете върху горещото барбекю. Гответе 5 минути, като ги завъртите 1-2 пъти.
- 7. Нарежете стека на филии и ги поставете в голяма чиния. Гарнирайте с аспержи, печени картофи и сос със синьо сирене.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Ненад Великович
Кисело зеле с орехи и телешко
Рецепти Лука Чиано
Хапки от пармезан с телешки тартар
Рецепти Марк Мориарти
Телешки бургер в чеснов хляб
Рецепти Стоян и Лора
Печени кюфтета с млечен сос
Рецепти Адам Лайо
Ренданг терлаги-лаги
Рецепти Къртис Стоун
Говежди стек с черен пипер и бренди сос
Рецепти Том Керидж
Бургер с пастрами
Рецепти Примож Долничар
Лазаня с пресни кори
Рецепти Силвия Колока
Салтимбока по римски
Рецепти Божана Кацарова
Телешко със сини сливи