Риба в тесто
Рецепта от: Рудолф ван Веен
За да бъде приготвена тази риба от тесто се изисква повече кулинарно творчество. Тестото е с мая, а пълнежът е от лук, филе от риба и сметана. Впечатляващо на вид и много вкусно!
Продукти
- За тестото:
- 500 г брашно
- 200 мл прясно мляко
- 7 г суха мая
- 60 г масло
- 1 яйце
- 1 щипка индийско орехче
- 0.5 ч.л. сол
- За пълнежа:
- 1 глава лук
- 4 стръка естрагон
- 4 стръка копър
- 200 г филе от камбала
- 1 щипка индийско орехче
- 1 щипка горчица на прах
- 220 мл сметана
- 1 белтък
- 350 г филе от сьомга
- 1 яйце
- За майонезения сос:
- 1 жълтък
- 1 щипка сол
- 1 ч.л. горчица
- 1 ч.л. билков оцет
- 1 щипка прясно смлян черен пипер
- 500 мл слънчогледово олио
- 0.5 връзка копър
- 1 лимон
Начин на приготвяне:
- 1. За тестото направете кладенче в брашното и в него изсипете млякото, маята, бучките масло и яйцето. Поръсете и подправките и започнете да бъркате с пръсти продуктите в кладенчето. Когато те хубаво се размесят, започнете да прибавяте и по малко брашно, без да разваляте кръга. Омесете тесто и го оставете да втаса в хладилника. Така тестото ще стане по-стегнато и по-лесно ще се точи. /Преди да разточите тестото си оставете едно малко топче за украса на рибата/. Разточете голямо тънко парче тесто. Наложете шаблон от картон на риба, който сте изрязали предварително и изрежете две парчета тесто по него.
- 2. За пълнежа нарежете на ситно лука и го запържете в зехтин. Нарежете на няколко парчета филето от камбала, сложете го в тавичка и го овкусете със сол, индийско орехче, горчица, нарязани на ситно копър и естрагон. След това го сложете в блендер заедно със задушения лук и предварително разбитата сметана.
- 3. Сложете едното парче във формата на риба върху хартия за печене в плоска тава. Намажете го по краищата с разбито яйце. Нанесете по средата и към опашката по-голямата част от муса от камбала. Върху него поставете парчето сьомга. Нанесете останалия мус отстрани на сьомгата, за да застане по-стабилно. Захлупете отгоре с другото парче тесто и притиснете хубаво по краищата. Намажете ги с яйце.
- 4. Направете на рибата лице, очи, хриле от ленти тесто. Изпечете рибата за 10 минути в предварително загрята на 220 градуса фурна. След това намалете температурата на 200 градуса и печете още 20 минути.
- 5. За майонезата разбийте жълтъка с щипка сол. Добавете горчицата, оцета, черния пипер. Започнете да добавяте на струйка олиото като бъркате непрекъснато и само в една посока. Накрай добавете нарязан копър и лимонов сок.
- 6. Режете изпечената риба в тесто с много остър или назъбен нож. Сервирайте парчетата, гарнирани със сос.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Надия Хюсеин
Бургери с тандури треска
Рецепти Надия Хюсеин
Рибно къри с кресон и лимонов кускус
Рецепти Стоян и Лора
Риба с шафранов сос и кускус
Рецепти Нико Рейнолдс
Бургер с печена риба и сладък картоф
Рецепти Люк Нгуен
Тилапия на скара с лимонова трева
Рецепти Къртис Стоун
Хрупкав лаврак с ориз и шафран
Рецепти Донал Скиан
Риба по виетнамски с копър и куркума
Рецепти Джъстин Скофийлд
Тостада от точени кори със севиче
Рецепти Том Керидж
Печена риба Джон Дори с пушена картофена салата
Рецепти Къртис Стоун
Маринована риба в нумус