1. За маринатата сипете в тенджерка сакето, мирина, захарта и соевия сос. Добавете чипса от сушен паламуд. Разбъркайте и оставете сместа да заври.

2. В голяма чиния, с помощта на ренде мандолина, нарежете обеления корен джинджифил на много тънки филийки. По същия начин нарежете и скилидката чесън. Върху тях прецедете топлия сос.

3. Поръсете парчето риба тон със сусамово олио и го разнесете добре по цялата му повърхност с помощта на четка. Поръсете месото със сол.

4. Запечатайте цялото парче риба тон в добре загрят грил-тиган, за по 10 секунди от всяка страна.

5. За салатата сложете сушените водорасли в купа и ги залейте с топла вода. Оставете ги да се рехидратират за 10-15 минути. Изцедете ги, ако е необходимо и ги прехвърлете в друга купа. В нея поставете и размразените зърна едамаме. Нарежете краставица та на тънки ленти с помощта на белачка за зеленчуци или ренде. Нарежете репичките на много тънки филийки. За да останат свежи, ги дръжте в купа със студена вода. Добавете репичките и запечения сусам и разбъркайте салатата.

6. Нарежете рибата на парчета с дебелина 1 см.

7. На дъното на голяма чиния сипете майонезата и я разстелете. Върху нея подредете парчетата риба. Отгоре разпределете салатата. Полейте всичко с 2 с.л. марината. Поръсете с карамелизиран лук и запечен сусам.

Продукти

  • 125 мл саке за готвене
  • 125 мл мирин
  • 125 мл соев сос
  • 3 с.л. захар
  • 10 г парченца сушен паламуд
  • 1 с.л. сусамово олио
  • 1 скилидка чесън
  • 2 см корен джинджифил
  • 600 г риба тон (стек)
  • щипка сол
  • 30 г сушени водорасли уакаме
  • 1/ ч.ч. замразено едамаме
  • 1 с.л. запечен сусам
  • 1 малка краставица
  • 2 репички
  • 1 с.л. майонеза
  • За сервиране:
  • запечен сусам
  • пържен лук

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички