Начин на приготвяне:

1. Отделете месото на рибата от гръбначната кост. Отрежете кожата му и нарежете месото на шницели с дебелина 2 см.
2. Почистете морковите и ги нарежете на тънки жулиени. Чушката, зелената част на тиквичката и бялата част на стръка праз също нарежете на тънки жулиени. Скилидките чесън нарежете на тънки филийки, а лука - на тънки полумесеци. По желание може да добавите глава фенел, стрък селъри, люти чушки.
3. Загрейте 100 мл зехтин в уок и сложете зеленчуците в него. Запържете ги за около 5 минути - ал денте, като непрекъснато ги разбърквате. Овкусете с малко сол и черен пипер. Добавете соевия сос и бялото вино. Разбъркайте.
4. Поръсете със сол, черен пипер и малко зехтин рибните шницели. Оваляйте в сусам. Запечете ги за кратко върху добре загрята скара, от двете страни. Рибата трябва да се запече отвън, но да остане полусурова отвътре.
5. Сервирайте запържени зеленчуци по средата на чинията. Разрежете всеки шницел на две парчета и ги подредете върху зеленчуците. Поръсете с нарязан сибирски лук.

Продукти

  • 1 кг прясна риба тон
  • 1 стрък праз
  • 1 тиквичка
  • 1 глава червен лук
  • 2 скилидки чесън
  • 100 мл бяло вино
  • 3 с.л. соев сос
  • 200 г сусам
  • сол и черен пипер
  • зехтин
  • 2 моркова
  • 1 червена чушка
  • 0.5 връзка сибирски лук

Свързани рецепти