Риба със сос "Беконез"
Рецепта от: Стоян и Лора
Хрупкави филета от лаврак на тиган, поднесени с гарнитура от черна леща и нежен сос от жълтъци, масло и бекон.
Продукти
- 1300 г лаврак
- 1 скилидка чесън
- 40 г краве масло
- 60 мл зехтин
- 1 стрък розмарин
- галета панко
- сол и черен пипер
- За соса:
- 100 г панчета
- 200 г краве масло
- 2 жълтъка
- 2 с.л. лимонов сок с
- ол на вкус
- За гарнитурата:
- 200 г черна леща
- 1 морков
- 1 стъбло селъри
- 1 малка глава лук
- 2 скилидки чесън
- 4 стръка мащерка
- 1 дафинов лист
- 800 мл зеленчуков бульон
- 50 г краве масло
- 100 г рукола
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
- 1. За гарнитурата обелете и нарежете на ситно моркова, целината, лука и чесъна. Запържете ги в маслото, заедно с мащерката и дафиновия лист. Добавете лещата, налейте бульона и гответе на слаб огън под капак, докато стане готова. След това овкусете със сол и пипер и разбъркайте с руколата.
- 2.Филетирайте рибата и я почистете от малките костици с пинсета. Отделете и кожата. Запазете главата и костите за бульон. Нарежете филетата на парчета. Полейте ги с малко от зехтина, овкусете със сол и пипер и поръсете с галетата.
- 3. В тиган загрейте маслото и останалия зехтин, добавете смачканата скилидка чесън и клонка розмарин за овкусяване. Добавете и парчетата риба, гответе от двете страни до златисто.
- 4. За соса накълцайте бекона и го запечете на сух тиган до златисто. Трябва да стане хрупкав. Извадете го върху салфетка, за да се охлади от излишната мазнина. Охладете.
- 5. На водна баня загрейте жълтъците и лимоновия сок, посолете. Малко по малко наливайте разтопеното масло и бъркайте непрекъснато, докато сосът се сгъсти. Дръпнете готовия сос от котлона и поръсете с бекона.
- 6. Сервирайте рибата със соса и гарнитурата.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Къртис Стоун
Хавайска купа покé
Рецепти По Линг Йоу
Асам лакса
Рецепти Лука Чиано
Спагети с маринована риба и сицилиански цитрусов дресинг
Рецепти Рудолф ван Веен
Солени гофрети със сьомга
Рецепти Марк Мориарти
Лангустини със сос Тартар
Рецепти Лука Чиано
Сандвич с поширана в зехтин риба тон, печени домати и моцарела
Рецепти Надия Хюсеин
Хапки с мус от пушена скумрия и зелено ананасово чътни
Рецепти Ейнсли Хариът
Исландски рибни крокети
Рецепти Ейнсли Хариът
Карибска смес за овкусяване на риба
Рецепти Марк Мориарти
Пържен морски дявол