Хрупкави филета от лаврак на тиган, поднесени с гарнитура от черна леща и нежен сос от жълтъци, масло и бекон.

Продукти

  • 1300 г лаврак
  • 1 скилидка чесън
  • 40 г краве масло
  • 60 мл зехтин
  • 1 стрък розмарин
  • галета панко
  • сол и черен пипер
  • За соса:
  • 100 г панчета
  • 200 г краве масло
  • 2 жълтъка
  • 2 с.л. лимонов сок с
  • ол на вкус
  • За гарнитурата:
  • 200 г черна леща
  • 1 морков
  • 1 стъбло селъри
  • 1 малка глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 4 стръка мащерка
  • 1 дафинов лист
  • 800 мл зеленчуков бульон
  • 50 г краве масло
  • 100 г рукола
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

  • 1. За гарнитурата обелете и нарежете на ситно моркова, целината, лука и чесъна. Запържете ги в маслото, заедно с мащерката и дафиновия лист. Добавете лещата, налейте бульона и гответе на слаб огън под капак, докато стане готова. След това овкусете със сол и пипер и разбъркайте с руколата.
  • 2.Филетирайте рибата и я почистете от малките костици с пинсета. Отделете и кожата. Запазете главата и костите за бульон. Нарежете филетата на парчета. Полейте ги с малко от зехтина, овкусете със сол и пипер и поръсете с галетата.
  • 3. В тиган загрейте маслото и останалия зехтин, добавете смачканата скилидка чесън и клонка розмарин за овкусяване. Добавете и парчетата риба, гответе от двете страни до златисто. 
  • 4. За соса накълцайте бекона и го запечете на сух тиган до златисто. Трябва да стане хрупкав. Извадете го върху салфетка, за да се охлади от излишната мазнина. Охладете.
  • 5. На водна баня загрейте жълтъците и лимоновия сок, посолете. Малко по малко наливайте разтопеното масло и бъркайте непрекъснато, докато сосът се сгъсти. Дръпнете готовия сос от котлона и поръсете с бекона.
  • 6. Сервирайте рибата със соса и гарнитурата.

Свързани рецепти

Виж всички