Начин на приготвяне:

1. Обелете картофите и ги нарежете на дълги резени. Сложете ги в купа със студена вода и ги оставете за 5-10 минути. Прецедете картофите, подсушете ги и ги сложете на маслена водна баня /температурата на мазнината трябва да е 140 градуса/ и пържете 12 минути. Прецедете картофите. Върнете картофите отново във фритюрника и пържете до златисто.
2. За граховото пюре изсипете граха заедно с течността в тенджера и оставете да заври. Дръпнете от огъня, намачкайте граха на пюре и добавете бучка масло. Овкусете със сол, черен пипер и малцов оцет и разбъркайте.
3. За соса тартар обелете и нарежете лук шалот или червен на много ситно. Скилидките чесън нарежете на много ситно и намачкайте на пюре. нарежете краставичките и каперсите на ситно. Смесете всичко в купа, добавете нарязаните на ситно естрагон и копър и разбъркайте добре. Добавете майонезата, горчицата, оцета, овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте много добре.
4. За панировката на рибата сипете брашното в голяма купа. Добавете маята и бирата и разбъркайте на гладка смес. Овкусете със сол.
5. Нарежете филето риба на големи парчета. Оваляйте ги в малко брашно, изтупайте. След това потопете в панировката. Пържете на маслена баня, като я поставите внимателно в нея, около 5 минути. Извадете и отцедете.
6. Сервирайте върху вестник - риба, чипс, грахово пюре и сос тартар.

Продукти

За рибата:

  • 450 г филе от треска
  • 300 г брашно
  • 1 пакетче суха мая
  • 1 бутилка тъмна бира

За картофите:

  • 2 големи картофа
  • олио за пържене

За граховото пюре:

  • 540 г консерва от грах
  • бучка масло
  • сол и черен пипер
  • малцов оцет

За сос тартар:

  • 1 скилидка чесън
  • 1 малка глава лук
  • 1 с.л. нарязани кисели краставички
  • 2 с.л. каперси
  • 2 ч.л. пресен естрагон
  • 2 с.л. копър
  • 3 с.л. майонеза
  • 1.5 ч.л. дижонска горчица

Свързани рецепти