1. Поставете филето в голяма чиния и го поръсете с едра морска сол. Поставете в хладилник за 30 минути.

2. За коричката начупете хляба и го сложете в блендер или кухненски робот .Добавете стръковете див лук и магданоз. Смелете Добавете настъргания пармезан и лимоновата кора, овкусете със сол и черен пипер. Смелете отново.

3. Подсушете добре рибата и я поставете в тавичка, постлана с хартия за печене. Изсипете сместа от хляб и подправки върху нея и хубаво я покрийте, като притискате.Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 15 минути.

4. Сипете вода в тенджерка, добавете щипка захар и щипка сол и оставете да заври. Добавете предварително почистения и разрязан на поливнки зелен боб и гответе 4 минути. Прецедете.

5. В загрят сух тиган запечете филираните бадеми до бледокафяво. Добавете маслото и оставете да се разтопи докато придобие кафяв цвят. Добавете зеления фасул и сотирайте за кратко. Дръпнете от огъня.

6. За соса Холандез чукнете сложете жълтъците, оцета и лимоновия сок в стъклена купа и ги разбийте на водна баня докато удвоят обема си, а цветтът им стане бледожълт. Дръпнете от огъня и добавете на тънка струйка топлото разтопено масло, като разбърквате енергично, докато сосът се сгъсти и придобие консистенцията на емулсия.

7. Нарежете рибата с билкова коричка на парчета и сервирайте с гарнитура от сотиран зелен боб с филирани бадеми и сос Холандез.

Продукти

  • 800 г филе треска или друга бяла риба
  • 5 г едра морска сол
  • 50 г магданоз
  • 50 г див лук
  • 100 г настърган пармезан
  • 200 г стар бял хляб
  • 1/2 лимон, настъргана кора
  • За зеления фасул:
  • 200 г зелен фасул
  • 50 г филирани бадеми
  • 30 г масло
  • За соса Холандез:
  • 2 жълтъка
  • 2 с.л. бял винен оцет
  • 2 с.л. лимонов сок
  • сол
  • 300 г разтопено масло

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички