Рибата първо се вари на пара заедно с оризовите нудли в сос с невероятни вкусове като джинджифил, китайски солени соеви зърна и кориандър. След това се залива с горещо фъстъчено олио и се гарнира с пресен лук и люта чушка.

Продукти

  • 700 г цяла риба (шаран, костур или барамунди)
  • сол
  • 1 ч.ч. тънки стъклени нудли (накиснати във вода за 30 минути)
  • 4 см корен джинджифил
  • 4 стръка пресен лук
  • 1 дълга червена люта чушка
  • 2 с.л. фъстъчено олио
  • 2 стръка кориандър
  • За соса:
  • 1 с.л. захар
  • ½ с.л. солени соеви зърна
  • 2 с.л. китайско вино за готвене
  • 3 с.л. светъл соев сос
  • 1 с.л. сусамово олио

Начин на приготвяне:

  • 1. Направете по 3 диагонални разреза в тялото на рибата, от двете страни. Поръсете я от двете страни със сол и втрийте добре в месото.
  • 2. За соса смесете захарта с оризовото вино, соевия сос и сусамовото олио. Добавете солените соеви зърна заедно с едър лют червен пипер, смесен с малко растително олио, по желание. Разбъркайте добре.
  • 3. Напълнете ¼ от уок с вода и загрейте до завиране на силен огън.
  • 4. Поставете рибата в чиния. Върху нея разстелете отцедените стъклени нудли и поръсете с обелен и нарязана на тънки лентички джинджифил. Полейте всичко със соса. Поставете чинията в заврялата вода в уока и поставете капак. Намалете силата на огъня и гответе 10-15 минути.
  • 5. Извадете чинията с рибата. Поръсете рибата с тънко нарязан пресен лук и кръгчета люта чушка.
  • 6. Загрейте 2 с.л. олио в касеролка, докато запуши. Полейте рибата с врялото олио и поднесете.

Свързани рецепти

Виж всички