Начин на приготвяне:

1. Обелете краставицата и я нарежете на кубчета. Поставете кубчетата в цедка върху купа и я посолете с 1 ч.л. морска сол. Оставете краставицата 40 минути, за да дехидратира.
2. Обелете скилидките чесън. Разтопете маслото в малък съд и запържете на слаб огън целите скилидки чесън и 4 дафинови листа. чесънът трябва да омекне и да покафенее.
3. В хаванче счукайте леко семената кимион. Обелете и нарежете на тънки полумесеци лука. Запечете ги леко в сухи тиган. Добавете 2 с.л. от чесновото масло и добавете лука, 1 дафинов лист и зърна черен пипер. Задушавайте в продължение на 12 минути. Добавете вермута и ако имате възможност, фламбирайте, за да се изпари алкохола по-бързо. Добавете шафрана и кърито и запържете за 1-2 минути. Добавете скилидките чесън от чесновото масло.
4. В друг, загрят тиган сипете 2 с.л. зехтин и запържете до златисто парчетата артишок. Овкусете със сол и черен пипер. След това прехвърлете запържения артишок при лука. добавете малко лимонов сок,
5. В хаванче счукайте шушулките кардамон и семената от резене. Запечете ги в сух, загрят тиган за 1-2 минути. Сипете ги върху дъска. Добавете фино настъргана лимонова кора, нарязани на ситно листенца розмарин и сол. Оваляйте парчетата филе от риба бонито или паламуд /може да използвате и скумрия/ в сместа от подправки.
6. Загрейте тиган и сипете 2 с.л. зехтин в него. Поставете парчетата филе и пържете за кратко, до придобиването на златист цвят отвън. Отвътре рибата трябва да остане леко сурова.
7. Изтискайте краставицата. Разбъркайте. Сервирайте артишок с къри за основа, а върху него парчета риба. Поръсете с кубчета краставица.

Продукти

  • 0.5 краставица
  • 2 ч.л. морска сол
  • 175 г масло
  • 2 глави чесън
  • 5 дафинови листа
  • 2 ч.л. смлян кимион
  • 1 глава лук
  • 1 ч.л. черен пипер на зърна
  • 50 мл вермут
  • щипка шафран
  • 2 ч.л. къри на прах
  • 280 г консервиран артишок
  • 2 с.л. олио
  • лимонов сок
  • 2 ч.л. семена от резене
  • 4 шушулки кардамон
  • 1 стрък розмарин
  • сол и черен пипер
  • 1 лимон
  • настъргана кора
  • 560 г филе от бонито

Свързани рецепти