Ретро резени с ванилов крем

Ретро резени с ванилов крем

Начин на приготвяне:

1. Разточете охладеното тесто с дебелина 4 мм върху набрашнен плот. Правогълника трябва да е с приблизителни размери 18х46 см. Разрежете го на два еднакви квадрата и изрежете неравните им краища. така квадратите ще се получат с размери 20х20 см. 
2. Поставете двете платки тесто в плоска тава. Печете в предварително загрята тава на 220 градуса 10-15 минути. След това ги оставете да изстинат.
3. За крема сипете прясното мляко в тенджерка. Добавете шушулката ванилия и оставете да заври. В купа разбийте жълтъците със захарта и царевичното нишесте. Добавете на струйка топлото мляко към жълтъците, като разбърквате енергично. След това пресипете сместа в тенджерката и я върнете на котлона. Бъркайте в продължение на 4-5 минути, докато кремът се сгъсти. Накрая добавете щипка сол и масло, дръпнете от огъня и разбъркайте. Пресипете крема в купа да се охлади.
4. За глазурата сипете пудрата захар в купа и добавете 1-2 ч.л. вода. Разбъркайте до хомогенна и течна смес.
5. Нанесете изстиналия крем върху едната изстинала платка маслено тесто и го разстелете равномерно. Покрийте с втората платка, без да натискате силно. Поръсете с бялата глазура с помощта на лъжица. Поставете сладкиша в хладилник за 1 час.
6. Нарежете охладения сладкиш на еднакви правоъгълни резени. Поднесете с пресни малини.

Продукти

  • 300 г маслено тесто
  • 375 мл прясно мляко
  • 1 шушулка ванилия
  • 75 г захар
  • 3 жълтъка
  • 40 г царевично нишесте
  • щипка сол
  • 25 г масло

За глазурата:

  • 250 г пудра захар
  • вода

Свързани рецепти