Приготвянето на това ястие започва със запържването на пикантна паста ремпа, съдържаща люти чушки, различни подправки, лук, чесън и джинджифил. След като месото се запържи в ароматната паста, се залива с кокосово мляко и ври няколко часа, докато омекне напълно.

Продукти

  • 1 с.л. растително олио
  • 500 г телешка плешка (пържола)
  • 4 см галангал
  • 1 стрък лимонена трева
  • 1 пресен лист куркума
  • 4 листа кафир лайм
  • 500 мл кокосово млляко
  • 1 с.л. паста от тамаринд
  • 1 с.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • За пикантната паста:
  • 1 с.л. семена кимион
  • 1 с.л. семена фенел
  • 1 с.л. звездовиден анасон
  • 1 с.л. семена кориандър
  • 6 шушулки кардамон
  • 1 пръчка канела
  • 5 гвоздейчета карамфил
  • 3 глави червен лук шалот
  • 5 скилидки чесън
  • 2 см корен джинджифил
  • 2 см галангал
  • 2 см корен куркума
  • 1 стрък лимонена трева
  • 5 пресни червени люти чушки
  • 6 ядки кукуи (леко запечени)
  • 1 с.л. паста от люти чушки

Начин на приготвяне:

  • 1. За пикантната паста ремпа запечете в сух тиган всички подправки за 1-2 минути, докато започнат да отделят аромата си. След като поизстинат, ги смелете в хаванче или малка електрическа мелачка. В блендер сложете предварително обелените и нарязани на едро лук, чесън, джинджифил, гангал, куркума, бялата част на лимонената трева (предварително начукана), пресните люти чушки и предварително леко запечените в сух тиган ядки кукуи (суровите ядки кукуи са отровни). Смелете продуктите до получаването на гъсто пюре, като добавите малко вода. Накрая добавете пастата от люти чушки и разбъркайте.
  • 2. Загрейте олиото в тенджера и изсипете пикантната паста. Бъркайте бавно в продължение на 15-20 минути, докато водата изври напълно и пастата се сгъсти.
  • 3. Към пастата добавете нарязаното на парчета от по 4 см телешко месо, обеления галангал и предварително начуканата бяла част на стръка лимонена трева. Завържете на възел листото куркума и го пуснете в тенджерата. Добавете и листата кафир лайм. Разбъркайте добре.
  • 4. Добавете кокосовото мляко на струйка, при непрекъснато разбъркване. Захлупете съда и гответе 1 час на възможно най-слабия огън. След това добавете пастата от тамаринд, захарта и солта, разбъркайте добре и гответе още 1-2 часа, докато месото омекне напълно и започне да се разпада. Извадете листата куркума и кафир лайм.
  • 5. Сервирайте ренданг с телешко с варен ориз.

Свързани рецепти

Виж всички