Ренданг с телешко
Рецепта от: Адам Лайо
Приготвянето на това ястие започва със запържването на пикантна паста ремпа, съдържаща люти чушки, различни подправки, лук, чесън и джинджифил. След като месото се запържи в ароматната паста, се залива с кокосово мляко и ври няколко часа, докато омекне напълно.
Продукти
- 1 с.л. растително олио
- 500 г телешка плешка (пържола)
- 4 см галангал
- 1 стрък лимонена трева
- 1 пресен лист куркума
- 4 листа кафир лайм
- 500 мл кокосово млляко
- 1 с.л. паста от тамаринд
- 1 с.л. захар
- 1 ч.л. сол
- За пикантната паста:
- 1 с.л. семена кимион
- 1 с.л. семена фенел
- 1 с.л. звездовиден анасон
- 1 с.л. семена кориандър
- 6 шушулки кардамон
- 1 пръчка канела
- 5 гвоздейчета карамфил
- 3 глави червен лук шалот
- 5 скилидки чесън
- 2 см корен джинджифил
- 2 см галангал
- 2 см корен куркума
- 1 стрък лимонена трева
- 5 пресни червени люти чушки
- 6 ядки кукуи (леко запечени)
- 1 с.л. паста от люти чушки
Начин на приготвяне:
- 1. За пикантната паста ремпа запечете в сух тиган всички подправки за 1-2 минути, докато започнат да отделят аромата си. След като поизстинат, ги смелете в хаванче или малка електрическа мелачка. В блендер сложете предварително обелените и нарязани на едро лук, чесън, джинджифил, гангал, куркума, бялата част на лимонената трева (предварително начукана), пресните люти чушки и предварително леко запечените в сух тиган ядки кукуи (суровите ядки кукуи са отровни). Смелете продуктите до получаването на гъсто пюре, като добавите малко вода. Накрая добавете пастата от люти чушки и разбъркайте.
- 2. Загрейте олиото в тенджера и изсипете пикантната паста. Бъркайте бавно в продължение на 15-20 минути, докато водата изври напълно и пастата се сгъсти.
- 3. Към пастата добавете нарязаното на парчета от по 4 см телешко месо, обеления галангал и предварително начуканата бяла част на стръка лимонена трева. Завържете на възел листото куркума и го пуснете в тенджерата. Добавете и листата кафир лайм. Разбъркайте добре.
- 4. Добавете кокосовото мляко на струйка, при непрекъснато разбъркване. Захлупете съда и гответе 1 час на възможно най-слабия огън. След това добавете пастата от тамаринд, захарта и солта, разбъркайте добре и гответе още 1-2 часа, докато месото омекне напълно и започне да се разпада. Извадете листата куркума и кафир лайм.
- 5. Сервирайте ренданг с телешко с варен ориз.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Ненад Великович
Кисело зеле с орехи и телешко
Рецепти Лука Чиано
Хапки от пармезан с телешки тартар
Рецепти Марк Мориарти
Телешки бургер в чеснов хляб
Рецепти Стоян и Лора
Печени кюфтета с млечен сос
Рецепти Адам Лайо
Ренданг терлаги-лаги
Рецепти Къртис Стоун
Говежди стек с черен пипер и бренди сос
Рецепти Том Керидж
Бургер с пастрами
Рецепти Примож Долничар
Лазаня с пресни кори
Рецепти Силвия Колока
Салтимбока по римски
Рецепти Божана Кацарова
Телешко със сини сливи