Това предястие от гръцката кухня се приготвя от печено червено цвекло, настъргана краставица, цедено кисело мляко. Овкусява се с копър, мента и чесън. Сервира се с нарязана на парченца гръцка питка.

Продукти

  • 400 г цедено кисело мляко
  • 3 глави червено цвекло (500 г)
  • 1 краставица
  • 1/2 връзка копър
  • 2–4 стръка мента
  • 2 скилидки чесън
  • 1 с.л. бял винен оцет
  • 5–6 с.л. зехтин
  • сол на вкус
  • За сервиране:
  • зехтин
  • нигела
  • листенца мента
  • гръцки питки

Начин на приготвяне:

  • 1. Сложете всяка глава от измитото червено цвекло върху лист алуминиево фолио. Поръсете с малко зехтин, посолете и увийте добре.
  • 2. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато омекне – около 30 минути. След това охладете, обелете и настържете.
  • 3. Настържете краставицата, поставете я в цедка, поръсете със сол, оставете малко да престои и след това изстискайте хубаво, за да се отдели излишната вода.
  • 4. Накълцайте копъра и ментата и ги разбъркайте с краставицата, оцета, цвеклото, 2 с.л. зехтин и стрития на паста с малко сол чесън. Посолете и разбъркайте с цеденото мляко.
  • 5. Сервирайте разядката с още малко зехтин, нигела и листенца мента. Гарнирайте с питки хляб.
  • Съвети:
  • Проверете дали цвеклото е готово с дървен шиш.
  • Добре е разядката да престои поне 30 минути в хладилник.

Свързани рецепти

Виж всички