Разядка с червено цвекло
Рецепта от: Стоян и Лора
Това предястие от гръцката кухня се приготвя от печено червено цвекло, настъргана краставица, цедено кисело мляко. Овкусява се с копър, мента и чесън. Сервира се с нарязана на парченца гръцка питка.
Продукти
- 400 г цедено кисело мляко
- 3 глави червено цвекло (500 г)
- 1 краставица
- 1/2 връзка копър
- 2–4 стръка мента
- 2 скилидки чесън
- 1 с.л. бял винен оцет
- 5–6 с.л. зехтин
- сол на вкус
- За сервиране:
- зехтин
- нигела
- листенца мента
- гръцки питки
Начин на приготвяне:
- 1. Сложете всяка глава от измитото червено цвекло върху лист алуминиево фолио. Поръсете с малко зехтин, посолете и увийте добре.
- 2. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато омекне – около 30 минути. След това охладете, обелете и настържете.
- 3. Настържете краставицата, поставете я в цедка, поръсете със сол, оставете малко да престои и след това изстискайте хубаво, за да се отдели излишната вода.
- 4. Накълцайте копъра и ментата и ги разбъркайте с краставицата, оцета, цвеклото, 2 с.л. зехтин и стрития на паста с малко сол чесън. Посолете и разбъркайте с цеденото мляко.
- 5. Сервирайте разядката с още малко зехтин, нигела и листенца мента. Гарнирайте с питки хляб.
- Съвети:
- Проверете дали цвеклото е готово с дървен шиш.
- Добре е разядката да престои поне 30 минути в хладилник.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Джейми Оливър
Зелен пастет
Рецепти Примож Долничар
Туршия от ряпа
Рецепти Стоян и Лора
Славянски гювеч
Рецепти Стоян и Лора
Бамя с кускус
Рецепти Стоян и Лора
Бухнал омлет с тиквички
Рецепти Ейнсли Хариът
Пълнени патладжани със сирене и орехи
Рецепти Стоян и Лора
Зеленчуков гювеч
Рецепти Надия Хюсеин
Бхаджи от моркови и пащърнак с чътни от кориандър и чили
Рецепти Стоян и Лора
Кюфтета от спанак с лимонов йогурт