Тази разядка от цвекло - червено и жълто изисква малко повече време за процеса на дехидратация. А лученият крем и млечният мус придават завършеност на предястието.

1. Измийте и подсушете червеното цвекло без да го белите. В тавичка насипете дебел слой морска сол. След това заровете главите червено цвекло в морската сол. Поставете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 60 минути. Увеличете температурата на 200 градуса и печете още 60 минути. След като цвеклото изстине, го обелете.

2. Обелете жълтото цвекло и го нарежете на много тънки, почти прозрачни филийки и ги поставете в купа с вода. Почистените и измити репички също нарежете на тънки филийки и поставете при цвеклото.

3. За лучения крем за разядката с червено цвекло загрейте добре тенджерка. Разтопете маслото и добавете нарязания на ситно лук и праз. Разбъркайте и щом лукът леко омекне, добавете прясното мляко. Оставете сместа да къкри на слаб огън около 40 минути. Овкусете със сол и черен пипер. По желание може да пасирате сместа до гладкост.

4. За млечния мус смесете киселото мляко и крема сиренето в купа. Настържете фино лимоновата кора и изтискайте сока на половината лимон. Добавете сол и червен пипер и разбъркайте енергично до хомогенност. Добавете босилеково олио и разбъркайте. Пресипете муса в шприц с гладък накрайник.

5. На дъното на чиния разстелете от лучения крем. Върху него подредете 1 глава печено цвекло, разрязано на четвъртинки. Между тях подредете изправени филийки жълто цвекло и репички. Шприцовайте млечен мус на малки топчици. Поръсете разядката с цвекло с фино настъргана портокалова кора, щипка мащерка и малко зехтин.

Разядка от цвекло рецепта.

Разядка от цвекло

разядка от червено цвекло

Разядка от цвекло рецепта

Продукти

  • 2 глави червено цвекло
  • 1 глава жълто цвекло
  • морска сол
  • 2 репички
  • зехтин екстра върджин
  • 0.5 портокал
  • настъргана кора
  • 1 стрък мащерка
  • За лучения крем:
  • 1 глава лук
  • 0.5 стрък праз
  • 50 г масло
  • 100 мл прясно мляко
  • сол и черен пипер
  • За млечния мус:
  • 300 г биволско кисело мляко
  • 1 с.л. крем-сирене
  • 0.5 ч.л. сол
  • 0.5 ч.л. червен пипер
  • 1 лимон
  • 0.5 ч.л. босилеково олио

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички