Разядка от цвекло с лучен крем
Рецепта от: Божана Кацарова
Тази разядка от цвекло - червено и жълто изисква малко повече време за процеса на дехидратация. А лученият крем и млечният мус придават завършеност на предястието.
1. Измийте и подсушете червеното цвекло без да го белите. В тавичка насипете дебел слой морска сол. След това заровете главите червено цвекло в морската сол. Поставете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 60 минути. Увеличете температурата на 200 градуса и печете още 60 минути. След като цвеклото изстине, го обелете.
2. Обелете жълтото цвекло и го нарежете на много тънки, почти прозрачни филийки и ги поставете в купа с вода. Почистените и измити репички също нарежете на тънки филийки и поставете при цвеклото.
3. За лучения крем за разядката с червено цвекло загрейте добре тенджерка. Разтопете маслото и добавете нарязания на ситно лук и праз. Разбъркайте и щом лукът леко омекне, добавете прясното мляко. Оставете сместа да къкри на слаб огън около 40 минути. Овкусете със сол и черен пипер. По желание може да пасирате сместа до гладкост.
4. За млечния мус смесете киселото мляко и крема сиренето в купа. Настържете фино лимоновата кора и изтискайте сока на половината лимон. Добавете сол и червен пипер и разбъркайте енергично до хомогенност. Добавете босилеково олио и разбъркайте. Пресипете муса в шприц с гладък накрайник.
5. На дъното на чиния разстелете от лучения крем. Върху него подредете 1 глава печено цвекло, разрязано на четвъртинки. Между тях подредете изправени филийки жълто цвекло и репички. Шприцовайте млечен мус на малки топчици. Поръсете разядката с цвекло с фино настъргана портокалова кора, щипка мащерка и малко зехтин.
Разядка от цвекло рецепта.
Продукти
- 2 глави червено цвекло
- 1 глава жълто цвекло
- морска сол
- 2 репички
- зехтин екстра върджин
- 0.5 портокал
- настъргана кора
- 1 стрък мащерка
- За лучения крем:
- 1 глава лук
- 0.5 стрък праз
- 50 г масло
- 100 мл прясно мляко
- сол и черен пипер
- За млечния мус:
- 300 г биволско кисело мляко
- 1 с.л. крем-сирене
- 0.5 ч.л. сол
- 0.5 ч.л. червен пипер
- 1 лимон
- 0.5 ч.л. босилеково олио
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Нина Бабич
Анасонови бисквити
Рецепти Стоян и Лора
Мини пайове с карфиол и бекон
Рецепти Божана Кацарова
Моята рецепта за миш-маш
Рецепти Джейми Оливър
Карпачо
Рецепти Ненад Великович
Камамбер със сушени плодове и прошуто
Рецепти Ненад Великович
Чушки в сметана
Рецепти Сара Ла Фонтейн
Зеленчуков чипс
Рецепти Йоланта Делибозова - Йоли
Плодов шейк с кисело мляко
Рецепти Йоланта Делибозова - Йоли
Банички от парено тесто