1. Загрейте фурната на 200 градуса (с вентилатор). Поставете предварително измитите и подсушени цели патладжани и чушки в тавичка и ги полейте с малко зехтин. Печете 30-40 минути. 


2. Прехвърлете ги в купа и ги покрийте с прозрачно фолио, за да се задушат. Обелете ги. 

3. Запечете кимиона в сух тиган и след това го стрийте в хаванче. Смелете в блендер чесъна, патладжана, отцедения нахут, кимиона, лимоновия сок и останалия зехтин.
4. Накълцайте орехите, нарежете магданоза и ментата на ситно, а чушките - на кубчета.

5. Разбъркайте орехите с пюрето, заквасената сметана и чушките. Овкусете със сол и черен пипер.

6. Сервирайте разядката, поръсена с мента и магданоз върху филийки хляб.

Продукти

  • 2 патладжана
  • 2 червени чушки
  • 100 мл зехтин екстра върджин
  • 400 г нахут от консерва
  • 2 скилидки чесън
  • 2 с.л. кимион на зърна
  • 0.5 лимон
  • сок
  • 50 г печени орехи
  • 5 стръка магданоз
  • 1 стрък мента
  • 2 с.л. заквасена сметана
  • сол и черен пипер
  • 4 филии ръчен хляб

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички