1. За маринованото сирене в около 2 с.л. от зехтина запържете за кратко обелените скилидки чесън, едри парчета кора от лимон, мащерката и лютата чушка.

2. Нарежете сиренето на кубчета, сложете го в буркан и го залейте със зехтина с подправките. Долейте останалия зехтин, той трябва да покрива сиренето. Затворете буркана и оставете така сиренето да се маринова за 1-2 часа.

3. За разядката от грах в тенджера сложете вода и посолете.  Щом заври, изсипете граха и бланширайте за 1–2 минути.

4. В блендер сложете настъргана скилидка чесън, настърганата кора от лимона и неговия сок. Прибавете листенцата мента, крем сиренето, зехтина, сол и пипер на вкус. Сипете и отцедения грах. Блендирайте и прехвърлете в подходящ съд.

5. Гарнирайте с мариновано сирене, малко зехтин от буркана, препечен хляб, бейби спанак и репички.

Продукти

  • За маринованото сирене:
  • 300–400 г добре узряло краве сирене
  • 1 сушена люта чушка
  • 2 стръка мащерка
  • кората от 1/2 лимон
  • 3 скилидки чесън
  • 280 мл студено пресован зехтин
  • За разядката:
  • 400 г замразен грах
  • 100 г крем сирене
  • 1 скилидка чесън
  • 1 стрък мента
  • 1 лимон
  • 40 мл студено пресован зехтин
  • сол и черен пипер на вкус
  • За гарниране:
  • 2-3 филии хляб с дебела кора
  • 1 връзка репички
  • 2 шепи бейби спанак

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички