Равиоли с рикота и спанак и доматен сос
1. Смесете брашното и семолината в купа. След това ги изсипете върху плота и направете кладенче в тях. В кладенчето чукнете яйцата и добавете зехтин, сол и топла вода. С пръсти или с вилица разбийте течните съставки. Постепенно добавяйте брашно и месете, докато получите топка тесто. Месете тестото в продължение на 10-15 минути, докато то стане гладко и еластично. Поставете тестото в купа и го покрийте с кухненска кърпа. Оставете го на стайна температура за 30 минути.
2. За пълнежа запържете нарязания на ситно чесън в зехтин. Добавете листата измит и подсушен спанак и задушете за 2-3 минути. Прецедете спанака, за да отстраните излишната течност. Нарежете го на ситно.
3. В купа смесете рикотата, фино настърганите пармезан и пекорино, нарязания на ситно магданоз и задушения спанак. Разбъркайте. Овкусете със сол, черен пипер и прясно настъргано индийско орехче. Разбъркайте отново и поставете в хладилник.
4. Разделете тестото на 6 равни части. Всяка топка тесто оформете с ръце на малка плоска питка. Оформете дълъг правоъгълен лист от всяка топка тесто, като го прекарвате през машина за паста.
5. Сложете по 1 ч.л. от пълнежа по продължението на всеки лист тесто, с разстояние между купчинките 3-4 см. Прегънете листа тесто на две. Притиснете добре около пълнежа. След това с помощта на специален уред, рингче или чаша изрежете тестото, оформяйки равиоли. Още веднъж притиснете добре тестото по краищата с вилица или със специален уред*.
6. За доматения сос запържете в тенджера със зехтин нарязаните лук и чесън. Добавете пасираните домати /пасата/, овкусете със сол и черен пипер и оставете соса да заври. Добавете накъсаните листа босилек, захлупете и оставете на слаб огън за 10 минути.
7. Сварете равиолите в голяма тенджера с подсолена вряща вода. Варете около 5 минути или докато изплуват на повърхността. Извадете равиолите в голяма чиния. Полейте с доматен сос и поръсете с малко фино настърган пармезан.

*Ако искате да замразите част от равиолите, подредете ги в тава, постлана с хартия за печене и ги поставете във фризер за 1 нощ. На следващия ден ги прехвърлете в плик с цип и съхранявайте във фризер до 2 месеца.

Продукти

  • За тестото:500 г бяло брашно 200 г семолина 6 яйца 1 ч.л. зехтин 1 ч.л. сол 60 мл топла водаЗа доматения сос:80 мл зехтин 2 глави лук 1 литър пасирани домати 4 скилидки чесън шепа листа босилекЗа пълнежа:1 с.л. зехтин 200 г листа спанак 800 г рикота 100 г прясно настърган пармезан 50 г настъргано пекорино 0.5 ч.ч. нарязан магданоз 2 жълтъка щипка прясно настъргано индийско орехче сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички