Това е стопляща и хранителна супа с вкусен бульон, зеленолистни зеленчуци, нудли и пържено тофу с малко мазнина. 

Продукти

  • 2 яйца от свободно отглеждани кокошки
  • 2 с.л. соев сос
  • 1 с.л. мирин
  • 10 г сушени гъби шийтаке
  • 2 ч.л. олио
  • 1 с.л. сусамово олио
  • 1 скилидка чесън
  • 50 г зеленолистни зеленчуци (кейл, манголд, спанак)
  • 1 пакетче инстантни нудли за рамен
  • 2 ч.л. паста мисо
  • 2 стръка пресен лук
  • тогараши
  • кимчи
  • За тофуто:
  • 2 блокчета твърдо тофу
  • 2 с.л. тъмен соев сос
  • 2 с.л. царевично нишесте
  • 1 с.л. сусамово олио

Начин на приготвяне:

  • 1. Сварете яйцата в съд със студена вода и варете 6 минути или ги поставете в еър фрайър на 130 градуса за 9 минути. Охладете яйцата под студена течаща вода. След това ги обелете.
  • 2. Залейте гъбите шийтаке с гореща вода и ги оставете настрани за 10 минути.
  • 3. Поставете тофуто между два пласта кухненска хартия и притиснете добре, за да се отдели излишната вода. Нарежете на едри кубчета. В купа смесете царевичното нишесте със соевия сос и сусамовото олио. Разбъркайте до хомогенност. Оваляйте кубчетата тофу в сместа.
  • 4. Поставете лист хартия за печене на дъното на чекмеджето на еър фрайъра и поставете кубчетата тофу. Гответе на 180 градуса 20-25 минути.
  • 5. Отделете листата кейл или манголд от стъблата и ги нарежете на едро. Нарежете на тънки филийки скилидката чесън.
  • 6. В дълбока тенджера загрейте сусамовото олио и добавете нарязаните листа. Запържете ги до хрупкавост. Добавете чесъна и гответе, докато започне да отделя аромата си. Добавете малко вода и захлупете тенджерата. Гответе до омекване на листата. В купичка разбъркайте пастата мисо с подправките от инстантните нудли и малко вода от сушените гъби. Разбъркайте и добавете в тенджерата. Добавете и сушените гъби, заедно с водата.
  • 7. Добавете нудлите и залейте с необходимото количество гореща вода. Овкусете със соев сос и мирин. Разбъркайте.
  • 8. Сервирайте рамен в дълбоки купи. Поставете отгоре две половинки варено яйце, нарязан на тънко пресен лук и пържено тофу. Поръсете с тогараши или лют червен пипер и гарнирайте с кимчи или японска туршия. Накрая поръсете с малко сусамово олио.

Свързани рецепти

Виж всички