Рачешки кюфтенца с пикантна салса

Рачешки кюфтенца с пикантна салса

Начин на приготвяне:

1. Обелете и нарежете на четвъртинки картофите и ги сварете за 15-20 минути. Прецедете ги и ги захлупете в тенджерата за няколко минути. Намачкайте картофите и ги овкусете със сол и черен пипер.
2. Сварете разчленените раци /или купете смес от кафяво и бяло рачешко месо 2:1/ с черупките им. Изстържете месото им - бяло и кафяво направо при намачканите картофи. Разбъркайте добре.
2. Нарежете на ситно пресния лук и магданоза, а лютата чушка на кръгчета. Настържете кората на лимона. Добавете продуктите към сместа от картофи и рачешко месо, разбъркайте.
3. Оформете 12 плоски кюфтета от сместа. Поставете ги в чиния и ги покрийте с прозрачно фолио. Оставете кюфтетата най-малко за 4 часа в хладилник, за да се стегнат.
4. Загрейте 1-2 с.л. зехтин в тиган и запържете кюфтета за по 2 минути от всяка страна.
5. За салсата сложете доматчетата, почистените от семки и нарязани на едро чушки в тиган. Поръсете ги с малко зехтин и ги запечете до омекване.
6. Накълцайте запържените зеленчуци върху дървена дъска. Добавете пресния лук и босилек и отново накълцайте. Овкусете със сол, черен пипер, лимонов сок и зехтин. Разбъркайте.
7. Подредете кюфтетата в голяма чиния. По средата сложете рукола, а върху всяко кюфте по малко салса. Полейте с тънка струйка зехтин.

Продукти

За салсата:

  • 1 червена чушка
  • 10 чери доматчета
  • 1 червена люта чушка
  • 1 стрък пресен лук
  • 2 стръка босилек
  • 3 с.л. зехтин
  • сол и черен пипер
  • лимонов сок

За кюфтетата:

  • 500 г картофи
  • 500 г рачешко месо
  • 0.5 връзка магданоз
  • 2 лимона
  • настъргана кора
  • 3 стръка пресен лук
  • 0.5 червена люта чушка
  • сол и черен пипер

Свързани рецепти