Рачешки банички с доматена салса и салата
Рецепта от: Джейми Оливър

1. В купа сложете подбраното бяло и черно месо от раци. Добавете нарязаните на ситно консервирани солени лимони, пресния лук и кориандър. Добавете хариса и разбъркайте хубаво.
2. Сгънете на две всяка кора, в единия и край поставете 1/4 от пълнежа. Разстелете леко пълнежа и направете две дупки в него с пръсти. Сгънете баничката под формата на пакетче.
3. Сложете зехтин в тиган и изпържете рачешките банички от двете страни на средна температура.
4. Залейте кус-куса с вряла вода. Добавете доматеното пюре от сушени домати и щипка сол. Разбъркайте и захлупете за 8-10 минути.
5. Отделете зелените листенца от главата фенел. Фенелът настържете на едро ренде и го сложете в купа. Нарежете листата мента на ситно и ги добавете при фенела. Запечете семената ким в тигана при баничките за кратко. Добавете ги в салатата и овкусете със сол, лимонов сок /1/2 лимон/ и зехтин.
6. Настържете един или два зрели домата с помощта на ренде. Поставете го в купичка и добавете настъргания джинджифил. Овкусете със сол и малко лимонов сок.
7. Изсипете кус-куса в голяма чиния и го разстелете. По средата изсипете салатата от фенел. Разрежете наполовина нара. С лъжица почукайте по нара, за да паднат зърната му.
Върху голяма дървена дъска наредете баничките, поставете купичката с доматена салса и чинията с кус-куса. Поръсете всичко със зелените листенца от фенела. Сипете и няколко лъжици кисело мляко отстрани, да топене.
Продукти
- За баничките:
- 1 солен консервиран лимон
- 2 стръка пресен лук
- 0.5 връзка кориандър
- 400 г рачешко месо
- 2 ч.л. хариса
- 4 листа кори за баница
- 1 с.л. зехтин
- За салатата с кус-кус:
- 150 г кус-кус
- 2 с.л. концентрирано доматено пюре
- 0.5 глава фенел
- 0.5 връзка мента
- 1 лимон
- 0.5 нар
- 0.5 лимон
- сок
- щипка сол
- зехтин
- За доматената салца:
- 1 узрели домата
- 1 ч.л. прясно настърган джинджифил
- 0.5 лимон
- сок
- щипка сол
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Джейми Оливър
Ризото с печени на скара гъби
Рецепти Джейми Оливър
Месо с пролетни зеленчуци
Рецепти Джейми Оливър
Печени моркови и цвекло с пържоли
Рецепти Джейми Оливър
Доматен сос и тесто за пица
Рецепти Джейми Оливър
Пушена сьомга със салца от чили
Рецепти Джейми Оливър
Испански омлет