Рачешки банички с доматена салса и салата

Рачешки банички с доматена салса и салата

Начин на приготвяне:

1. В купа сложете подбраното бяло и черно месо от раци. Добавете нарязаните на ситно консервирани солени лимони, пресния лук и кориандър. Добавете хариса и разбъркайте хубаво.
2. Сгънете на две всяка кора, в единия и край поставете 1/4 от пълнежа. Разстелете леко пълнежа и направете две дупки в него с пръсти. Сгънете баничката под формата на пакетче.
3. Сложете зехтин в тиган и изпържете рачешките банички от двете страни на средна температура.
4. Залейте кус-куса с вряла вода. Добавете доматеното пюре от сушени домати и щипка сол. Разбъркайте и захлупете за 8-10 минути.
5. Отделете зелените листенца от главата фенел. Фенелът настържете на едро ренде и го сложете в купа. Нарежете листата мента на ситно и ги добавете при фенела. Запечете семената ким в тигана при баничките за кратко. Добавете ги в салатата и овкусете със сол, лимонов сок /1/2 лимон/ и зехтин.
6. Настържете един или два зрели домата с помощта на ренде. Поставете го в купичка и добавете настъргания джинджифил. Овкусете със сол и малко лимонов сок.
7. Изсипете кус-куса в голяма чиния и го разстелете. По средата изсипете салатата от фенел. Разрежете наполовина нара. С лъжица почукайте по нара, за да паднат зърната му.
Върху голяма дървена дъска наредете баничките, поставете купичката с доматена салса и чинията с кус-куса. Поръсете всичко със зелените листенца от фенела. Сипете и няколко лъжици кисело мляко отстрани, да топене.

За повече рецепти и информация посетете www.jamieoliver.com

Продукти

За баничките:

  • 1 солен консервиран лимон
  • 2 стръка пресен лук
  • 0.5 връзка кориандър
  • 400 г рачешко месо
  • 2 ч.л. хариса
  • 4 листа кори за баница
  • 1 с.л. зехтин

За салатата с кус-кус:

  • 150 г кус-кус
  • 2 с.л. концентрирано доматено пюре
  • 0.5 глава фенел
  • 0.5 връзка мента
  • 1 лимон
  • 0.5 нар
  • 0.5 лимон
  • сок
  • щипка сол
  • зехтин

За доматената салса:

  • 1 узрели домата
  • 1 ч.л. прясно настърган джинджифил
  • 0.5 лимон
  • сок
  • щипка сол

Свързани рецепти