Пушен хумус с гъби и бадеми
Рецепта от: Шейн Делия
Това е една изтънчена рецепта от близкоизточната кухня. Хумусът се приготвя от накиснат за една нощ нахут и е съчетан с крутони и запържени в масло гъби и бадеми. Наслада от вкусове и текстури!
Продукти
- За хумуса:
- 250 г нахут
- 1 морков
- 1 глава лук
- 4 скилидки чесън
- 150 г сусамов тахан
- 2-3 капки течен пушек
- 1 лимон, сок
- сол
- За гъбите:
- 80 мл зехтин
- 2 филии хляб хала
- 2-3 гъби портобело
- 40 г масло
- 1 с.л. цели бланширани бадеми
- 1 ч.л. тум
- 1 ч.л. черен пипер Алепо
- 1 стрък естрагон
- лимонов сок
Начин на приготвяне:
- 1. Накиснете нахута в студена вода за 1 нощ. Прецедете го и го сложете в голяма тенджера заедно с обелени и нарязани на едро глава лук и морков. Добавете и 2 обелени скилидки чесън. Залейте с вода и оставете сместа да заври. Намалете силата на огъня и гответе 1 час, докато нахутът омекне. След това отстранете зеленчуците и прецедете нахута като запазите водата от варенето. Отделете 50 г нахут
- 2. Отделете 50 г от сварения нахут. Останалият нахут пресипете в кухненски робот. Добавете 2 обелени скилидки чесън, тахана и щипка сол. Пасирайте. Добавете течен пушек, още сол, 1 черпак от водата от варенето и лимонов сок. Пасирайте до получаването на гладка паста. Опитайте на вкус. Разпределете хумуса в дълбоки чинии.
- 3. Загрейте половината зехтин в дълбок тиган. Нарежете хляба на кубчета и ги запържете в зехтина до златисто. Извадете крутоните в чиния.
- 4. В същия тиган загрейте останалия зехтин и половината масло. Запържете отделения нахут за кратко. Добавете нарязаните на едро гъби портобело и разбъркайте. Гответе на силен огън, докато гъбите леко омекнат. Добавете бадемите и запържете и тях. Поръсете черния пипер Алепо и добавете остатъка от маслото. Намалете силата на огъня и добавете чесновата паста тум, щипка сол, лимонов сок и листенцата на половината стрък естрагон. Разбъркайте и накрая добавете крутоните. Разбъркайте за 10 секунди и дръпнете от огъня.
- 5. Разпределете запържените нахут, гъби и крутони върху хумуса. Полейте със зехтин и поръсете останалите листенца естрагон.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Боб чорба със свински гърди
Рецепти Стоян и Лора
Боб с манатарки
Рецепти Стоян и Лора
Запечен боб с домати и фета
Рецепти Надия Хюсеин
Супа от червена леща и соден хляб
Рецепти Стоян и Лора
Салата от леща с цвекло и крем сирене
Рецепти Силвия Колока
Яхния от боб с паста
Рецепти Примож Долничар
Боб в доматен сос
Рецепти Стоян и Лора
Дип от жълт грах
Рецепти Къртис Стоун
Салата с аспержи и нахут
Рецепти Нико Рейнолдс
Бобена салата с печен пресен лук