Пюре със спанак и грах и печена сьомга

Пюре със спанак и грах и печена сьомга

Начин на приготвяне:

1. Обелете картофите и ги нарежете на кулчета. Сварете ги в тенджера с вряща подсолена вода за 15 минути. Прецедете ги и ги върнете в тенджерата, захлупете.
2. Почистете морковите и ги нарежете на диагонални парчета. Варете ги 3 минути във вряща подсолена вода.
3. Обелете и нарежете чесъна на ситно. Запържете го в дълбок тиган с 1 с.л. олио. Добавете измитите листа спанак, за да се свият, за около 2 минути.
4. Намачкайте картофите, добавете 100-200 мл топло мляко, за да се получи гладко пюре. Добавете размразения грах и разбъркайте. След това добавете сварените моркови и задушения спанак и разбъркайте добре.
5. Нарежете филето от сьомга на 4 еднакви парчета. Всяко парче разрежете по средата, но не до долу и го разтворете като пеперуда. Поръсете разтворените парчета сьомга с по малко олио и ги овкусете със сол и черен пипер от двете страни.
6. Загрейте добре грил-тигана и запечете парчетата сьомга от двете страни, за около 4 минути. Поставете ги в намазнена тавичка и ги печете 6 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса.
7. Сервирайте пюре с картофи, грах и спанак, а върху него парче печено филе сьомга. Поръсете с нарязани черни маслини.

Продукти

  • 1 кг картофи
  • 400 г филе от сьомга
  • 1 връзка пресни моркови
  • олио
  • прясно мляко
  • 300 г спанак
  • 1 скилидка чесън
  • 400 г замразен грах
  • сол и черен пипер
  • 50 г черни маслини без костилки

Свързани рецепти