Пюре от цикория със сос

Пюре от цикория със сос

Начин на приготвяне:

1. Обелете и нарежете картофите на парчета. Варете ги 10 минути във вряща подсолена вода. Изцедете ги, като запазите малко от водата, в която са вряли. Върнете тенджерата на слаб огън. Добавете прясното мляко, маслото и овкусете със сол, черен пипер и прясно настъргано индийско орехче. Добавете предварително измитата и нарязана салатна цикория /витлуф/. Намачкайте зеленчуците и разбъркайте.
2. В купа смесете каймата /телешка или смес/ с галета, яйце, сол, черен пипер, къри. Ако каймата е по-постна, добавете малко мазнина, за да не станат сухи кюфтета. Нарежете на ситно едната глава лук и едната скилидка чесън и ги добавете и тях. Може и да не ги добавяте. Разбъркайте хубаво каймата и оформете 4 топки от нея.
3. Покрийте дъното на тенджера с олио. Щом се загрее мазнината, сложете кюфтетата в тенджерата и ги изпържете от всички страни. Щом кюфтета са изпържени от всички страни, добавете нарязаните лук и чесън, доматеното пюре, соевия сос, горчицата и намалете огъня. Излейте бирата и добавете малко вода, колкото да се покрият кюфтета. Поставете капак на тенджерата и оставете соса да поври. Щом течността се редуцира наполовина, ястието е готово.
4. Сервирайте пюре от цикория и картофи като канапе, а върху него поставете кюфте, залято с малко сос.

Продукти

За кюфтетата:

  • 500 г телешка кайма
  • 1 яйце
  • 1 с.л. галета
  • сол и черен пипер
  • 1 ч.л. къри на прах
  • 1 скилидка чесън
  • 1 глава лук
  • олио

За пюрето:

  • 800 г картофи
  • 1 кг цикория
  • 150 мл прясно мляко
  • сол и черен пипер
  • прясно настъргано индийско орехче
  • бучка масло

За соса:

  • 1 глава лук
  • 1 скилидка чесън
  • 1 с.л. горчица
  • 0.5 с.л. сладък соев сос
  • 1 с.л. доматено пюре
  • 1 бутилка бира

Свързани рецепти