Пюре от цикория със сос
1. Обелете и нарежете картофите на парчета. Варете ги 10 минути във вряща подсолена вода. Изцедете ги, като запазите малко от водата, в която са вряли. Върнете тенджерата на слаб огън. Добавете прясното мляко, маслото и овкусете със сол, черен пипер и прясно настъргано индийско орехче. Добавете предварително измитата и нарязана салатна цикория /витлуф/. Намачкайте зеленчуците и разбъркайте.
2. В купа смесете каймата /телешка или смес/ с галета, яйце, сол, черен пипер, къри. Ако каймата е по-постна, добавете малко мазнина, за да не станат сухи кюфтета. Нарежете на ситно едната глава лук и едната скилидка чесън и ги добавете и тях. Може и да не ги добавяте. Разбъркайте хубаво каймата и оформете 4 топки от нея.
3. Покрийте дъното на тенджера с олио. Щом се загрее мазнината, сложете кюфтетата в тенджерата и ги изпържете от всички страни. Щом кюфтета са изпържени от всички страни, добавете нарязаните лук и чесън, доматеното пюре, соевия сос, горчицата и намалете огъня. Излейте бирата и добавете малко вода, колкото да се покрият кюфтета. Поставете капак на тенджерата и оставете соса да поври. Щом течността се редуцира наполовина, ястието е готово.
4. Сервирайте пюре от цикория и картофи като канапе, а върху него поставете кюфте, залято с малко сос.

Продукти

  • За кюфтетата:500 г телешка кайма 1 яйце 1 с.л. галета сол и черен пипер 1 ч.л. къри на прах 1 скилидка чесън 1 глава лук олиоЗа пюрето:800 г картофи 1 кг цикория 150 мл прясно мляко сол и черен пипер прясно настъргано индийско орехче бучка маслоЗа соса:1 глава лук 1 скилидка чесън 1 с.л. горчица 0.5 с.л. сладък соев сос 1 с.л. доматено пюре 1 бутилка бира

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички