Пуешко Уелингтън

Пуешко Уелингтън

Начин на приготвяне:

1. Отстранете кожата и костта на пуешките гърди. Обърнете я с долната страна към вас и направете джоб в месото с помощта на нож.
2. Поръсете гърдите със сол, черен пипер, листенца прясна мащерка и хубаво ги втрийте в месото. Разстелете сладкото от боровинки върху месото, като сложите малко и в джобчето.
3. Прихлупете месото, приберете краищата му така, че да получите нещо като топка и забодете краищата му с няколко клечки за зъби, за да не се разтворят. Поставете така приготвеното месо в тавичка и го поръсете със сол, черен пипер, мащерка и зехтин, като ги втривате леко с ръце. Печете пуешкото в предварително загрята фурна на 180 градуса 70 минути. След изпичане отстранете клечките и оставете месото да изстине за няколко часа.
4. За пастета от гъби /дюксел/ накиснете сухите порчини /или друг вид гъби/ в гореща вода за 15 минути. Нарежете бекона на малки кубчета и ги запържете в тиган, в капка зехтин. Щом бекона придобие златист цвят, добавете накъсаните стръкчета на розмарина. Запържете за още 30 секунди. Извадете бекона в чиния и в мазнината от него задушете нарязаните гъби. Овкусете ги със сол и черен пипер и добавете нарязаните и изцедени сухи гъби. Може да добавите и малко то водата, в която са киснали. Задушавайте гъбите 15 мин. Накрая добавете бучка масло.
5. Смелете задушените гъби в блендер и оставете сместа да изстине няколко часа.
6. Разточете бутер тестото, като си поръсвате брашно на две правоъгълни парчета, с големина колкото кутия за обувки.
7. Постелете тава с хартия за печене, и поръсете малко брашно върху нея. Поставете едното парче тесто и го намажете с половината от пастета, а отгоре поставете пуешкото месо. Намажете другата половина пастет върху месото и поръсете запържения бекон. Намажете краищата на тестото с разбито яйце.
8. Поставете другото парче тесто върху пуешкото, пригаладете с ръце хубаво, за да изкарате въздух, ако има. Притиснете краищата хубаво, а след това оформете борд с помощта на пръстите си. Намажете цялото тесто с яйце и оставете пуешкия Уелингтън в хладилника без да го покривате. Преди печене, например на следващия ден, го извадете.
9. За соса Грейви отрежете 1 долно бутче от пуйката. Разделете горната от долната част на бутчето и ги поставете в тенджера. Добавете и зеленчуците, нарязани на едро. Добавете брашното и разбъркайте. Овкусете с големи щипки сол и черен пипер и добавете 2 литра гореща вода. Добавете пърна с.л. сладко от боровинки, балсамовия оцет и останали листенца розмарин. След като сместа заври, оставете я на слаб огън да къкри в продължение на 2 часа докато се сгъсти. Прецедете соса и преди сервиране го затоплете.
10. Печете Уелингтън 50-60 минути на 180 градуса. След изваждане от фурната го оставете да почине десетина минути. Сервирайте пуешкия Уелингтън, нарязан на филии, заляти със сос Грейви.

Продукти

За пастета от гъби:

  • 25 г сушени гъби
  • 6 парчета пушен бекон
  • 3 стръка пресен розмарин
  • 600 г смес от гъби
  • сол и черен пипер
  • 30 г масло
  • 1.6 кг пуешки гърди
  • сол и черен пипер
  • 1 връзка прясна мащерка
  • зехтин
  • 340 г сладко от боровинки
  • 1 кг бутер тесто
  • 1 яйце

За сос Грейви:

  • 1 пуешко бутче
  • 1 морков
  • 1 стрък праз
  • 1 глава лук
  • 2 с.л. брашно
  • 1 с.л. балсамов оцет
  • 1 бучка масло

Свързани рецепти