Пуешки гърди с коледна плънка

@ BBC 2012
Пуешки гърди с коледна плънка

Начин на приготвяне:

1. За плънката сипете сушените червени боровинки в малка тенджерка и ги залейте с виното. Поставете сместа върху котлона и оставете да заври. След това дръпнете и оставете да изстине.

2. В тиган загрейте зехтин и запържете за около минута нарязания на ситно лук шалот. Добавете смлените карамфил и пименто и нарязаните листа салвия. Разбъркайте.

3. Отстранете обвивката на наденичките и добавете каймата в тигана. С помощта на дървена шпатула разделете каймата на пясък и гответе докато цветът ѝ се промени, това ще отнеме около 5 минути.

4. Прехвърлете сместа в купа и към нея добавете изстиналите боровинки с марсала. (Тази плънка може да съхранявате покрита в хладилник до 2 дни.) Добавете хлебните трохи, настъргания пармезан и предварително разбитите яйца. Омесете всичко добре с ръце, но без да прекалявате.

5. Разтворете пуешките гърди с кожата към плота и разпределете плънката равномерно, като я притискате леко. Внимателно, с едно движение, прихлупете гърдите . Прехвърлете пуешкото в дълбока тава, с прихлупената страна надолу. Промушете два метални шиша в задната част на гърдите, т.е. най-близко до вас. Намажете повърхността на пуешките гърди с втечнена патешка или гъша маса. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 2-2.5 часа. Проверявайте готовността с помощта на термометър за месо, то е изпечено, когато температурата му е достигнала 75 градуса.

6. Извадете пуешкото от фурната и го оставете да почине 20 минути или го оставете да изстине напълно, ако ще го поднасяте студено. Нарежете месото на резени с дебелина поне 2 см, за да не изпадне плънката. Поднесете пуешките гърди с пълнеж, гарнирани с италианска мостарда.

Продукти

5 кг пуешки гърди - обезкостени, с кожа и разтворени като пеперуда

4 с.л. патешка или гъша мас

 

За плънката:

100 г сушени червени боровинки

100 мл вино Марсала

2 с.л. зехтин

2 глави лук шалот

1/4 ч.л. смлян карамфил

1/2 ч.л. смляно пименто

2 ч.л. нарязани листа салвия

1 кг италиански сурови наденички

2 яйца от свободни кокошки

50 г пармезан

60 г хлебни трохи

 

Свързани рецепти