Плънката за пуешките гърди е от запържени обелени италиански наденички, лук, сушени червин боровинки, хлебни трохи и пармезан. Напълнените и завити пуешки гърди се намазват с патешка мас и се пекат във фурна. Поднасят се топли или студени.

Продукти

  • 5 кг пуешки гърди - обезкостени, с кожа и разтворени като пеперуда
  • 4 с.л. патешка или гъша мас
  • За плънката:
  • 100 г сушени червени боровинки
  • 100 мл вино Марсала
  • 2 с.л. зехтин
  • 2 глави лук шалот
  • 1/4 ч.л. смлян карамфил
  • 1/2 ч.л. смляно пименто
  • 2 ч.л. нарязани листа салвия
  • 1 кг италиански сурови наденички
  • 2 яйца от свободни кокошки
  • 50 г пармезан
  • 60 г хлебни трохи

Начин на приготвяне:

  • 1. За плънката сипете сушените червени боровинки в малка тенджерка и ги залейте с виното. Поставете сместа върху котлона и оставете да заври. След това дръпнете и оставете да изстине.
  • 2. В тиган загрейте зехтин и запържете за около минута нарязания на ситно лук шалот. Добавете смлените карамфил и пименто и нарязаните листа салвия. Разбъркайте.
  • 3. Отстранете обвивката на наденичките и добавете каймата в тигана. С помощта на дървена шпатула разделете каймата на пясък и гответе докато цветът ѝ се промени, това ще отнеме около 5 минути.
  • 4. Прехвърлете сместа в купа и към нея добавете изстиналите боровинки с марсала. (Тази плънка може да съхранявате покрита в хладилник до 2 дни.) Добавете хлебните трохи, настъргания пармезан и предварително разбитите яйца. Омесете всичко добре с ръце, но без да прекалявате.
  • 5. Разтворете пуешките гърди с кожата към плота и разпределете плънката равномерно, като я притискате леко. Внимателно, с едно движение, прихлупете гърдите . Прехвърлете пуешкото в дълбока тава, с прихлупената страна надолу. Промушете два метални шиша в задната част на гърдите, т.е. най-близко до вас. Намажете повърхността на пуешките гърди с втечнена патешка или гъша маса. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 2-2.5 часа. Проверявайте готовността с помощта на термометър за месо, то е изпечено, когато температурата му е достигнала 75 градуса.
  • 6. Извадете пуешкото от фурната и го оставете да почине 20 минути или го оставете да изстине напълно, ако ще го поднасяте студено. Нарежете месото на резени с дебелина поне 2 см, за да не изпадне плънката. Поднесете пуешките гърди с плънка и гарнирани с италианска мостарда.

Свързани рецепти

Виж всички