Пуешки гърди с коледна плънка
Рецепта от: Найджела Лоусън
1. За плънката сипете сушените червени боровинки в малка тенджерка и ги залейте с виното. Поставете сместа върху котлона и оставете да заври. След това дръпнете и оставете да изстине.
2. В тиган загрейте зехтин и запържете за около минута нарязания на ситно лук шалот. Добавете смлените карамфил и пименто и нарязаните листа салвия. Разбъркайте.
3. Отстранете обвивката на наденичките и добавете каймата в тигана. С помощта на дървена шпатула разделете каймата на пясък и гответе докато цветът ѝ се промени, това ще отнеме около 5 минути.
4. Прехвърлете сместа в купа и към нея добавете изстиналите боровинки с марсала. (Тази плънка може да съхранявате покрита в хладилник до 2 дни.) Добавете хлебните трохи, настъргания пармезан и предварително разбитите яйца. Омесете всичко добре с ръце, но без да прекалявате.
5. Разтворете пуешките гърди с кожата към плота и разпределете плънката равномерно, като я притискате леко. Внимателно, с едно движение, прихлупете гърдите . Прехвърлете пуешкото в дълбока тава, с прихлупената страна надолу. Промушете два метални шиша в задната част на гърдите, т.е. най-близко до вас. Намажете повърхността на пуешките гърди с втечнена патешка или гъша маса. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 2-2.5 часа. Проверявайте готовността с помощта на термометър за месо, то е изпечено, когато температурата му е достигнала 75 градуса.
6. Извадете пуешкото от фурната и го оставете да почине 20 минути или го оставете да изстине напълно, ако ще го поднасяте студено. Нарежете месото на резени с дебелина поне 2 см, за да не изпадне плънката. Поднесете пуешките гърди с пълнеж, гарнирани с италианска мостарда.
Продукти
- 5 кг пуешки гърди - обезкостени, с кожа и разтворени като пеперуда
- 4 с.л. патешка или гъша мас
- За плънката:
- 100 г сушени червени боровинки
- 100 мл вино Марсала
- 2 с.л. зехтин
- 2 глави лук шалот
- 1/4 ч.л. смлян карамфил
- 1/2 ч.л. смляно пименто
- 2 ч.л. нарязани листа салвия
- 1 кг италиански сурови наденички
- 2 яйца от свободни кокошки
- 50 г пармезан
- 60 г хлебни трохи
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Джейми Оливър
Ризото с печени на скара гъби
Рецепти Стоян и Лора
Капоната
Рецепти Стоян и Лора
Лазаня със сирена и спанак
Рецепти Джейми Оливър
Южняшко пържено пиле
Рецепти Стоян и Лора
Пълнено пиле с кестени и тиква
Рецепти Стоян и Лора
Печен карфиол