Пудинг от кокосов ориз и крем с лимонена трева

Пудинг от кокосов ориз и крем с лимонена трева

Начин на приготвяне:

1. За пудинга сипете ориза в тенджера и го залейте с кокосовото мляко. Добавете настърганата палмова захар /може да я замените с кленов сироп/. Разбърквайте, докато сместа заври. Варете около 15 минути на умерен огън, като често разбърквате. Оризът трябва да е сварен "ал денте". Пресипете млякото с ориз в кутия, постлана с прозрачно фолио. След като пудинга изстине, затворете кутията с капак и я поставете в хладилник за 30 минути.
2. За крема почистете стръковете лимонова трева и ги начупете на няколко парчета. С чукало за хаванче начукайте бялата част на стръковете. поставете ги в тенджера с вода заедно с настърганата лимонова кора, сока на лимоните, захарта и маслото. Разбъркайте и оставете сместа да се загрее и маслото да се разтопи.
3. В купа разбийте жълтъците. Прецедете сместа с лимонената трева. Добавете топлата прецедена смес на стрйка към жълтъците, при непрекъснато енергично разбъркване. Върнете сместа в тенджерата, върху котлона, и бъркайте докато на повърхността се появят балончета и сместа се сгъсти. Дръпнете крема от огъня, прехвърлете го в купа и покрийте с прозрачно фолио. Оставете да изстине, след това охладете в хладилник за 30 минути.
4. Преди сервиране оставете оризовия пудинг на стайна температура за половин час. Разрежете го на четири еднакви парчета. Върху всяко парче пудинг сипете 1 с.л. крем с лимонена трева, няколко плода личи от компот и издълбаната вътрешност на половин маракуя. Поръсете с тънки кръгчета люта чушка.

Продукти

За пудинга:

  • 100 г ориз арборио или карнароли
  • 400 мл кокосово мляко
  • 1 с.л. палмова захар
  • щипка сол

За лимоновия крем:

  • 2 био лимона
  • настъргана кора и сок
  • 2 стръка лимонена трева
  • щипка сол
  • 80 г захар
  • 90 г масло
  • 4 жълтъка

Допълнително:

  • 1 с.л. кокосови люспи
  • 1 консерва личи
  • 2 плода маракуя
  • люта чушка

Свързани рецепти