Пудинг "Чиполата"

Пудинг "Чиполата"

Начин на приготвяне:

1. Накиснете стафидите в 1/3 част от рома. Нарежете сладките, кекса и шоколада на кубчета. Смесете всички продукти за пълнежа.
2. Разбийте жълтъците със захарта. Добавете малко студено мляко и разбъркайте. Останалото мляко сложете в тенджера заедно с остърганата вътрешност на шушулката, може да пуснете и самата шушулка за аромат, като след това я извадите.
3. Щом млякото заври, дръпнете съда от котлона. Добавете малко горещо мляко към разбитите жълтъци. След това върнете млякото на котлона и добавете сместа с жълтъци. Бъркайте постоянно докато сместа се посгъсти, но внимавайте млякото да не заври.
4. Разтопете желатина на водна баня. Добавете го поизстинал към сваления вече от котлона крем и разбъркайте. За да изстине по-бързо крема, може да го сложите над купа с вода и лед и да бъркате леко.
5. Разбийте сметаната, но не до пяна. Прибавете първо малка част от крема към нея, разбъркайте и след това я добавете цялата към крема. Добавете рома и нарязаните бисквити, шоколад и кекс. Изцедете хубаво стафидите и добавете и тях.
6. Пресипете сместа за пудинг с помощта на черпак във форма за пудинг и го оставете поне за 2 часа в хладилник.
7. За да извадите пудинга от формата, потопете леко формата в тенджера с вряла вода и след това го обърнете. Украсете с розички от сметана и нарязани плодове.

Продукти

  • 1 л прясно мляко
  • 6 жълтъка
  • 200 г захар
  • 1 шушулка ванилия
  • 24 г желатин
  • 500 мл течна сметана
  • 100 г стафиди
  • 50 г шоколад
  • 100 г бадемови сладки или ореховки
  • 100 г кекс
  • 100 г захаросани лимонови корички
  • 200 мл ром

За украса:

  • бита сладкарска сметана
  • сезонни плодове

Свързани рецепти