Пролетна яхния виньоле

Пролетна яхния виньоле

Начин на приготвяне:

1. Поставете главите артишок в голяма тенджера със студена подсолена вода. Варете около 10 минути, докато сърцевината им омекне - проверете с помощта на нож.
2. Прецедете артишока и отстранете външните листа на всяка глава, докато стигнете до най-вътрешната част. С помощта на лъжица извадете сърцевината на всеки артишок. Разрежете я на четвъртинки.
3. В тенджера с вряща подсолена вода бланширайте баклата за 1 минута. Извадете я с помощта на решетеста лъжица. В същата вода бланширайте стръковете млад праз /ако празът е по-стар, използвайте 1 стрък/ за 3-4 минути. Извадете и него, изключете котлона и пуснете листата спанак за секунда. Извадете ги и запазете водата от варенето, ако не разполагате с пилешки бульон.
4. Запържете нарязания на ситно лук в голям тиган със зехтин, на слаб огън, за 10 минути. Добавете бульона или същото количество вода от варенето на зеленчуците и граха. Подредете тънки резени прошута върху граха, захлупете и варете 10 минути.
5. Добавете накъсания на ленти праз, както и бланшираните спанак, бакла и артишок. Щом яхнията заври, намалете огъня и гответе 10 минути.
6. Накрая овкусете със сол и черен пипер. Добавете нарязаните зелени подправки - магданоз и мента и полейте със зехтин.

Продукти

  • 4 глави лилав артишок
  • сол и черен пипер
  • 340 г бакла
  • 6 стръка млад праз лук
  • 200 г спанак
  • зехтин екстра върджин
  • 1 глава лук
  • 300 мл пилешки бульон
  • 340 г пресен грах
  • 4 резена прошуто
  • 1 малка връзка мента
  • 1 малка връзка магданоз

Свързани рецепти