Пролетна яхния

Пролетна яхния

Начин на приготвяне:

1. В дълбока тенджера загрейте зехтина и запържете смачкания с преса чесън и нарязания на полумесеци лук.
2. Поставете нарязания на кръгли парчета агнешки врат, за да се запечата. Месото трябва да придобие златистокафяв цвят и от двете страни.
3. Добавете нарязания на едри кръгчета морков, дафиновия илтс и стръковете мащерка. Залейте всичко с вода, поне един пръст над продуктите. захлупете и оставете сместа да заври. В първите минути на варенето отстранявайте пяната, която се образува на повърхността, с помощта на решетеста лъжица. След това оставете яхнията да ври на умерен огън в продължение на 2 часа.
4. Накрая добавете грах и почистен пресен зелен фасул. Варете още десетина минути.
5. Пригответе ментов сос като нарежете на ситно листата мента. Поставете ментата в купичка и добавете сол, захар и оцет. Разбъркайте добре.
6. Поднесете пролетната яхния с лъжица ментов сос.

Продукти

  • 1 с.л. зехтин
  • 1 кг агнешки врат с кост
  • 2 скилидки чесън
  • 1 глава лук
  • 1 дафинов лист
  • 2 стръка мащерка
  • 4 моркова
  • 100 г замразен грах
  • 100 г зелен фасул
  • сол и черен пипер

За ментовия сос:

  • 1 връзка прясна мента
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. захар
  • 1.5 с.л. бял винен оцет

Свързани рецепти