Профитероли с яйчен крем

Профитероли с яйчен крем

Начин на приготвяне:

1. За пареното тесто сипете водата, маслото и брашното в тенджера върху котлона и бъркайте докато сместа стане еднородна. Дръпнете от огъня.
2. Отделно, в купа, разбийте леко яйцата. Добавете яйцата малко по малко към сместа, като разбивате с помощта на миксер. Разбивайте докато сместа стане гладка и лъскава.
3. Постелете голяма плоска тава с хартия за печене. С помощта на две лъжици оформете купчинки от пареното тесто, на 2-3 см една от друга. Печете профитеролите в предварително загрята фурна на 200 градуса 25 минути.
4. За яйчения крем в купа разбийте жълтъците със захарта и остърганата вътрешност на шушулката ванилия, с помощта на миксер. Добавете вино марсала и маскарпонето. Разбийте отново.
5. Направете разрези от долната страна на поизстиналите профитероли. С помощта на лъжичка напълнете всеки с яйчен крем.
6. Начупете черния шоколад и го разтопете на водна баня. В друга купа начупете белия шоколад и също го разтопете на водна баня.
7. Подредете профитеролите в голяма чиния, като ги поставяте един върху друг. Поръсете ги последователно с разтопен бял и черен шоколад. Поръсете с нарязани на едро шам-фъстъци. накрая украсете със захаросани листа от рози и теменужки.

Продукти

За яйчения крем:

  • 4 жълтъка
  • 4 с.л. захар
  • 1 шушулка ванилия
  • 2 с.л. марсала
  • 300 г маскарпоне

За пареното тесто:

  • 250 мл вода
  • 100 г масло
  • щипка сол
  • 150 г брашно
  • 4 яйца

  • 100 г натурален шоколад (70% какао)
  • 100 г бял шоколад
  • 75 г запечени ядки шам-фъстък
  • 30 г захаросани розови листенца
  • 30 г захаросани цветя теменужки

Свързани рецепти