Ние използваме бисквитки, включително и бисквитки на трети страни, за да подобрим нашите услуги, за да персонализираме вашите реклами и да запаметим вашите преференции за уебсайта. Ако продължите браузинг сесията, вие се съгласявате с използването на бисквитки на нашия сайт. За повече информация (например как да изключите бисквитките), посетете нашата Политика за бисквитките.

OK
advertisement
Разширено търсенеСкрий разширеното търсене

Претцели

категория 0/5
Смесете маята със захарта и водата и разбъркайте. Оставете сместа няколко минути, за да бухне.
Смесете двата вида брашно и солта върху плота. Направете кладенче и сложете в него маслото и сместа с маята. Омесете гладко тесто и го оставете покрито с прозрачно фолио да втасва 1 час.
След това разделете тестото на около десет топчета. С търкаляне между дланите си оформете дълги фитили от тесто и ги завийте във формата на претцели - "прегръдка с ръце". Наредете претцелите в тава, покрита с хартия за печене и ги оставете да втасат.
Сложете в тенджера около 5 литра вода, добавете бакпулвер и захар и оставете да заври. След това намалете огъня така, че водата да къкри и пуснете няколко претцела да се попарят за по 1-2 мин. от всяка страна. След това ги извадете отново в тавата. Отгоре ги намажете с разбито яйце с малко вода /за да станат по-тъмни използвайте само жълтъка/. Поръсете ги с едра морска сол или сусамова сол.
Изпечете претцелите в предварително загрята на 250 градуса фурна за около 10-15 минути.
Може да съхранявате претцелите промушени на връв, като в истинска нюйоркска будка.
За деца:
да
За вегетарианци:
да
От предаване:
Рецепта на: Рудолф ван Веен