Претцели
Рецепта от: Рудолф ван Веен
Смесете маята със захарта и водата и разбъркайте. Оставете сместа няколко минути, за да бухне.
Смесете двата вида брашно и солта върху плота. Направете кладенче и сложете в него маслото и сместа с маята. Омесете гладко тесто и го оставете покрито с прозрачно фолио да втасва 1 час.
След това разделете тестото на около десет топчета. С търкаляне между дланите си оформете дълги фитили от тесто и ги завийте във формата на претцели - "прегръдка с ръце". Наредете претцелите в тава, покрита с хартия за печене и ги оставете да втасат.
Сложете в тенджера около 5 литра вода, добавете бакпулвер и захар и оставете да заври. След това намалете огъня така, че водата да къкри и пуснете няколко претцела да се попарят за по 1-2 мин. от всяка страна. След това ги извадете отново в тавата. Отгоре ги намажете с разбито яйце с малко вода /за да станат по-тъмни използвайте само жълтъка/. Поръсете ги с едра морска сол или сусамова сол.
Изпечете претцелите в предварително загрята на 250 градуса фурна за около 10-15 минути.
Може да съхранявате претцелите промушени на връв, като в истинска нюйоркска будка.
Смесете двата вида брашно и солта върху плота. Направете кладенче и сложете в него маслото и сместа с маята. Омесете гладко тесто и го оставете покрито с прозрачно фолио да втасва 1 час.
След това разделете тестото на около десет топчета. С търкаляне между дланите си оформете дълги фитили от тесто и ги завийте във формата на претцели - "прегръдка с ръце". Наредете претцелите в тава, покрита с хартия за печене и ги оставете да втасат.
Сложете в тенджера около 5 литра вода, добавете бакпулвер и захар и оставете да заври. След това намалете огъня така, че водата да къкри и пуснете няколко претцела да се попарят за по 1-2 мин. от всяка страна. След това ги извадете отново в тавата. Отгоре ги намажете с разбито яйце с малко вода /за да станат по-тъмни използвайте само жълтъка/. Поръсете ги с едра морска сол или сусамова сол.
Изпечете претцелите в предварително загрята на 250 градуса фурна за около 10-15 минути.
Може да съхранявате претцелите промушени на връв, като в истинска нюйоркска будка.
Продукти
- 1 пакет суха мая 10 г захар 200 мл хладка вода 130 г пълнозърнесто брашно 260 г бяло брашно 1 щипка сол 2 с.л. меко масло 1 ч.л. бакпулвер 190 г захар 1 с.л. вода
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Пай с ябълки и къпини
Рецепти Бисквити с кашкавал
Рецепти Хляб със сирене и маслини
Рецепти Рудолф ван Веен
Бохемски колачета
Рецепти Рудолф ван Веен
Колебяка
Рецепти Рудолф ван Веен
Кралски кейк
Рецепти Рудолф ван Веен
Кекс с гранола
Рецепти Божана Кацарова
Гювеч със заешко и гъби
Рецепти Божана Кацарова
Козуначена торта
Рецепти Нина Бабич
Сладкиш с бадеми и шоколад