Празничната торта на Рапунцел
Рецепта от: Стоян и Лора
Тази торта е специална, но е лесна за приготвяне. Блатовете са какаови и са напоени с вишни, а кремът е от крем-сирене. След като се сглоби, тортата се поръсва с настърган бял шоколад и се увива с плитката на Рапунцел, направена от жълт фондан.
Продукти
- За блата:
- 90 г брашно
- 50 г какао на прах
- 1 пакетче бакпулвер
- 1 щипка сол
- 1 ванилия
- 6 яйца
- 200 г захар
- 60 краве масло
- За пълнежа:
- 600 г замразени вишни
- 100 г захар
- За крема:
- 600 мл течна животинска сметана
- 300 мл крем сирене
- 160 г пудра захар
- 1 пакетче бурбонска ванилова захар
- За украсата:
- 500 г жълт фондан
- 100 г бял шоколад
Начин на приготвяне:
- 1. Смесете брашното, какаото, бакпулвера, солта и ванилията в купа.
- 2. В друга купа разбийте с миксер яйцата и захарта до побеляване. Към тях налейте разтопеното масло и разбъркайте леко.
- 3. Смесете сухите и течните съставки и разбъркайте.
- 4. Излейте тестото във форма за торта (с диаметър 26 см), застлана с пергаментова хартия.
- 5. Печете в загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути. След това охладете и нарежете на три равни части.
- 6. Посипете вишните със захарта и ги оставете за поне 2 часа, за да се размразят и да пуснат сок. След това ги отцедете, а течността запазете.
- 7. За крема в купа смесете крем сиренето, ваниловата захар, пудрата захар и сметаната. Разбийте с миксер.
- 8. Поставете средния блат във форма за торта и намажете с част от сока на вишните. Отгоре разпределете един слой крем, след това половината от плодовете и отново малко крем. Следва горният блат, вишнев сок, част от крема, останалите плодове, малко крем. Покрийте с последния блат и също го напоете с течността от вишните. Приберете тортата в хладилник за 4 часа.
- 9. Освободете тортата от формата и намажете повърхността и стените с останалия крем. Поръсете с настърган шоколад.
- 10. От фондана направете три фитила и ги сплетете на плитка. Сложете в основата на тортата.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Торта с кисело мляко, бисквити и бял шоколад
Рецепти Стоян и Лора
Орехова торта с шипков мармалад
Рецепти Стоян и Лора
„Невидим“ ябълков сладкиш с карамелени орехи
Рецепти Найджела Лоусън
Торта "Павлова" с вкус на капучино
Рецепти Рудолф ван Веен
Австрийски гугелхупф с банани и кокос
Рецепти Марк Мориарти
Торта "Виктория"
Рецепти Стоян и Лора
Мини торти "Добуш"
Рецепти Стоян и Лора
Кекс "Мозайка"
Рецепти Донал Скиан
Панданов кейк
Рецепти Донал Скиан
Ирландска ябълкова торта със солен карамел