Празнична торта с карамелен маслен крем

Празнична торта с карамелен маслен крем

Начин на приготвяне:

1. За блатовете отделете жълтъците в една купа, а белтъците в друга. Разбийте жълтъците с помощта на миксер. На тънка струйка добавете 165 г захар без да спирате разбиването. Разбивайте до изсветляване и увеличаване на обема на сместа, около 3 минути, като междувременно добавите и 1.5 ч.л. ванилов екстракт. 
2. Добавете 3/4 ч.л. сол към белтъците и разбийте с помощта на миксер около 1-1.5 минута. Без да спирате разбиването, добавете на струйка 6 с.л. захар. Разбивайте до образуването на твърд сняг, още 1 минута.
3. В купа пресейте брашното и нишестето. Добавете 1 лъжица от разбитите белтъци към сместа с жълтъци. Разбъркайте внимателно с помощта на шпатула. Добавете една част от сухите съставки, като отново ги пресеете. Редувайте белтъци и сухи съставки докато смесите всички съставки.
4. Разделете сместа по равно в две кръгли фолми /диаметър 22 см/, предварително намаслени и постлани с хартия за печене. Печете блатовете в предварително загрята фурна на 180 градуса 20 минути. След това извадете блатовете, отстранете хартията от дъното и охладете върху решетка.
5. За масления крем направете карамел като сипете в съд с дебело дъно и дълга дръжка 1/4 ч.ч. захар /55 г/ и 1/2 ч.ч. вода със стайна температура /100 мл/ и поставете на силен огън. Щом сместа заври, намалете леко силата на огъня и поставете капак. Гответе 3-6 минути, до образуването на тъмен карамел. През цялото време можете само да разклащате съда, но не и да бъркате сместа. Дръпнете от огъня и поставете съда за кратко в ледена баня. Извадете съда от ледената баня и добавете сметаната. Разбъркайте с помощта на тел до гладкост. Пресипете в купа и оставете да се охлади.
6. Сложете маслото със стайна температура в купа и го разбийте до пухкавост с помощта на миксер, с бъркалка тип гребло. В друга купа сипете белтъците, 3/4 ч.л. сол и 1 ч.ч. захар. Поставете ги на водна баня и разбийте докато захарта се разтопи напълно. Дръпнете от огъня и разбийте сместа с помощта на миксер до получаване на твърд сняг, около 10 минути. Накрая добавете ванилов екстракт и разбийте.
7. Към разбитите белтъци добавете малко по малко разбитото масло /не трябва нито да е студено, нито топло/. След това, без да спирате разбиването, добавете карамела. Разбивайте 3 минути на висока скорост като смените бъркалките с тип гребло.
8. Разрежете всеки блат на две хоризонтално, с помощта на назъбен нож. Върху въртяща се поставка за торта сложете малко от крема и върху него поставете първия блат. Нанесете около 1 ч.ч. от крема върху него и го разстелете равномерно с помощта на палетен нож, поставете втори блат, отново 1 ч.ч. крем и така до поставянето на последния блат. Нанесете още 1 ч.ч. крем по повърхността на цялата торта, загладете го и поставете тортата в хладилник за 30 минути.
9. Нанесете останалите около 2.5 ч.ч. крем по цялата повърхност на тортата /ако е необходимо, охладете глазурата като я поставите в упа с лед/. С назъбена шпакла минете по стените на тортата. Охладете тортата преди сервиране.

Продукти

За блатовете:

 • 6 яйца
 • 105 г брашно
 • 110 г царевично нишесте
 • 1.5 ч.л. ванилов екстракт
 • 285 г захар
 • 0.25 ч.л. сол

За масления крем:

 • 450 г захар
 • 9 белтъка
 • 6 г сол
 • 660 г масло
 • 1.5 ч.л. ванилов екстракт
 • 0.5 ч.ч. пълномаслена сметана

Свързани рецепти