Празничен венец с шунка и сирене
Рецепта от: Донал Скиан
Този празничен венец от бутер тесто и пълнеж от шунка и два вида сирене е впечатляващо солено предястие за всяка празнична трапеза. Поднася се с чътни от домати и салата от брюкселско зеле.
Продукти
- 400 г бутер тесто
- 2 с.л дижонска горчица
- 100 г моцарела (от блок)
- 200 г сирене Грюер
- 250 г пушена шунка (на слайсове)
- шепа нарязан див лук
- 1 голямо яйце
- 1 с.л. сусам
- 1 бурканче чътни от домати или червени боровинки
- За салатата:
- 500 г брюкселско зеле
- 125 г сушени червени боровинки
- 75 г печени белени бадеми
- 30 г сирене Пармезан
- За дресинга:
- 2 с.л. бял винен оцет
- 2 ч.л. дижонска горчица
- 6 с.л. зехтин Екстра върджин
- 1 скилидка чесън
- 2 ч.л. мед
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
- 1. Върху набрашнен плот разточете студеното тесто, на правоъгълник с размери 45х25 см.
- 2. Намажете цялото тесто равномерно с горчица. Върху нея разпределете настърганата моцарела, а след това и настърганото сирене Грюер. Поръсете с прясно смлян черен пипер. След това подредете нагънати слайсовете шунка. Накрая поръсете с нарязан на ситно с помощта на ножица див лук.
- 3. Започнете да навивате тестото на руло, откъм дългата му страна. Завивайте стегнато. Щом остане едно завъртане, намажете края на тестото с предварително разбито яйце. Завийте и притиснете.
- 4. Прехвърлете рулото, със слепените краища надолу, в тава, постлана с хартия за печене. С помощта на остър нож направете разрези през 2.5 см, но не съвсем до долу. Внимателно завийте рулото на венец и подредете парчетата в полулегнало положение. Намажете венеца отгоре с разбито яйце и поръсете със сусам. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор) 20-25 минути.
- 5. За дресинга за салатата в голяма купа сипете оцет, зехтин, настърган чесън, мед и горчица. Добавете сол и черен пипе и разбъркайте добре.
- 6. За салатата почистете зелките брюкселско зеле от външните листа и твърдата част. Поставете ги в кухненски робот и ги нарежете на много тънко. Пресипете в купа с дресинга. Добавете сушените червени боровинки, бадемите и настъргания пармезан. Разбъркайте много добре.
- 7. Поднесете парче празничен венец с чътни от домати за топене и гарнитура от салата от брюкселско зеле.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Надия Хюсеин
Корона с шунка и сирене
Рецепти Стоян и Лора
Солени мъфини
Рецепти Марк Мориарти
Киш "Лорен"
Рецепти Рудолф ван Веен
Рибни кексчета
Рецепти Мери Бери
Скромен пай със зеленчуци и сирене
Рецепти Стоян и Лора
Гюзлеме с картофи и спанак
Рецепти Уорън Мендес
Руло с наденица
Рецепти Стоян и Лора
Топли палачинки с плънка от гъби
Рецепти Марк Мориарти
Бутерки със сушени домати, маслини и каперси
Рецепти Лука Чиано
Тарт с карамелизиран лук, домати и аншоа