Този празничен венец от бутер тесто и пълнеж от шунка и два вида сирене е впечатляващо солено предястие за всяка празнична трапеза. Поднася се с чътни от домати и салата от брюкселско зеле.

Продукти

  • 400 г бутер тесто
  • 2 с.л дижонска горчица
  • 100 г моцарела (от блок)
  • 200 г сирене Грюер
  • 250 г пушена шунка (на слайсове)
  • шепа нарязан див лук
  • 1 голямо яйце
  • 1 с.л. сусам
  • 1 бурканче чътни от домати или червени боровинки
  • За салатата:
  • 500 г брюкселско зеле
  • 125 г сушени червени боровинки
  • 75 г печени белени бадеми
  • 30 г сирене Пармезан
  • За дресинга:
  • 2 с.л. бял винен оцет
  • 2 ч.л. дижонска горчица
  • 6 с.л. зехтин Екстра върджин
  • 1 скилидка чесън
  • 2 ч.л. мед
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

  • 1. Върху набрашнен плот разточете студеното тесто, на правоъгълник с размери 45х25 см.
  • 2. Намажете цялото тесто равномерно с горчица. Върху нея разпределете настърганата моцарела, а след това и настърганото сирене Грюер. Поръсете с прясно смлян черен пипер. След това подредете нагънати слайсовете шунка. Накрая поръсете с нарязан на ситно с помощта на ножица див лук.
  • 3. Започнете да навивате тестото на руло, откъм дългата му страна. Завивайте стегнато. Щом остане едно завъртане, намажете края на тестото с предварително разбито яйце. Завийте и притиснете.
  • 4. Прехвърлете рулото, със слепените краища надолу, в тава, постлана с хартия за печене. С помощта на остър нож направете разрези през 2.5 см, но не съвсем до долу. Внимателно завийте рулото на венец и подредете парчетата в полулегнало положение. Намажете венеца отгоре с разбито яйце и поръсете със сусам. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор) 20-25 минути.
  • 5. За дресинга за салатата в голяма купа сипете оцет, зехтин, настърган чесън, мед и горчица. Добавете сол и черен пипе и разбъркайте добре.
  • 6. За салатата почистете зелките брюкселско зеле от външните листа и твърдата част. Поставете ги в кухненски робот и ги нарежете на много тънко. Пресипете в купа с дресинга. Добавете сушените червени боровинки, бадемите и настъргания пармезан. Разбъркайте много добре.
  • 7. Поднесете парче празничен венец с чътни от домати за топене и гарнитура от салата от брюкселско зеле.

Свързани рецепти

Виж всички