Този тажин може да бъде приготвен 3 дни предварително, тъй като богатият сос с подправки прониква в месото с течение на времето и то става още по-вкусно. Сервирайте ястието в стил бюфет, за да може гостите сами да си сипват.

Продукти

  • 3 с.л. зехтин
  • 1 кг пилешки бутчета (без кожа и кости)
  • 1 глава червен лук
  • 2 скилидки чесън
  • 2 ½ ч.л. смлян кимион
  • 2 ч.л. смлян кориандър
  • ½ ч.л. канела
  • 2 ч.л. пушен червен пипер
  • 2 с.л. мед
  • 2 х 400 г нарязани домати от консева
  • 300 мл пилешки бульон
  • 100 г сушени сливи
  • сол и черен пипер
  • За кускуса:
  • 300 г арабски кускус
  • 400 мл пилешки бульон
  • 3 с.л. зехтин Екстра върджин
  • 1 лимон, сок
  • 1 краставица
  • ½ глава червен лук
  • 150 г запечени филирани бадеми
  • 1 връзка магданоз
  • 1 връзка кориандър
  • 2 нара

Начин на приготвяне:

  • 1. Нарежете месото на парчета от по 2-3 см. Загрейте зехтина в чугунена или керамична тенджера и запечатайте месото до златисто, на два пъти, от всички страни. Поръсете със сол и черен пипер. Извадете месото в чиния.
  • 2. Нарежете лука на тънки полумесеци и го запържете в мазнината от месото заедно с щипка сол, като оберете всичко от дъното на съда, с помощта на дървена лъжица. Добавете малко вода, за да не загори лука. След около 5 минути, щом лукът омекне, добавете настъргания чесън, кимиона, кориандъра, пушения червен пипер и канелата. Разбъркайте и изсипете пилешкия бульон, добавете и двете консерви домати и меда. Разбъркайте и върнете пилешкото в тенджерата. Захлупете и оставете сместа да заври, намалете силата на огъня и гответе 45 минути. През последните 15 минути добавете сушените сливи.
  • 3. Сипете кускуса в купа и го залейте с горещ пилешки бульон. Разбъркайте и покрийте с кърпа за 10 минути. След това разрохкайте кускуса с вилица.
  • 4. В купа разбъркайте лимоновия сок със зехтина, сол и черен пипер. Нарежете краставицата на малки кубчета, като отстраните семките ѝ. Лукът, магданозът и кориандърът също нарежете на ситно. Разрежете наровете и отделете зърната им.
  • 5. Добавете набъбналия кускус в купата с дресинга. Добавете зеленчуците, пресните подправки, филираните бадеми и зърната нар. Разбъркайте много добре.
  • 6. Може да поднесете кускуса и тажина с пилешко в два отделни големи съда или да направите отделни порции с пилешки тажин и кускус.

Свързани рецепти

Виж всички