Празничен тажин с пилешко и кускус
Рецепта от: Донал Скиан
Този тажин може да бъде приготвен 3 дни предварително, тъй като богатият сос с подправки прониква в месото с течение на времето и то става още по-вкусно. Сервирайте ястието в стил бюфет, за да може гостите сами да си сипват.
Продукти
- 3 с.л. зехтин
- 1 кг пилешки бутчета (без кожа и кости)
- 1 глава червен лук
- 2 скилидки чесън
- 2 ½ ч.л. смлян кимион
- 2 ч.л. смлян кориандър
- ½ ч.л. канела
- 2 ч.л. пушен червен пипер
- 2 с.л. мед
- 2 х 400 г нарязани домати от консева
- 300 мл пилешки бульон
- 100 г сушени сливи
- сол и черен пипер
- За кускуса:
- 300 г арабски кускус
- 400 мл пилешки бульон
- 3 с.л. зехтин Екстра върджин
- 1 лимон, сок
- 1 краставица
- ½ глава червен лук
- 150 г запечени филирани бадеми
- 1 връзка магданоз
- 1 връзка кориандър
- 2 нара
Начин на приготвяне:
- 1. Нарежете месото на парчета от по 2-3 см. Загрейте зехтина в чугунена или керамична тенджера и запечатайте месото до златисто, на два пъти, от всички страни. Поръсете със сол и черен пипер. Извадете месото в чиния.
- 2. Нарежете лука на тънки полумесеци и го запържете в мазнината от месото заедно с щипка сол, като оберете всичко от дъното на съда, с помощта на дървена лъжица. Добавете малко вода, за да не загори лука. След около 5 минути, щом лукът омекне, добавете настъргания чесън, кимиона, кориандъра, пушения червен пипер и канелата. Разбъркайте и изсипете пилешкия бульон, добавете и двете консерви домати и меда. Разбъркайте и върнете пилешкото в тенджерата. Захлупете и оставете сместа да заври, намалете силата на огъня и гответе 45 минути. През последните 15 минути добавете сушените сливи.
- 3. Сипете кускуса в купа и го залейте с горещ пилешки бульон. Разбъркайте и покрийте с кърпа за 10 минути. След това разрохкайте кускуса с вилица.
- 4. В купа разбъркайте лимоновия сок със зехтина, сол и черен пипер. Нарежете краставицата на малки кубчета, като отстраните семките ѝ. Лукът, магданозът и кориандърът също нарежете на ситно. Разрежете наровете и отделете зърната им.
- 5. Добавете набъбналия кускус в купата с дресинга. Добавете зеленчуците, пресните подправки, филираните бадеми и зърната нар. Разбъркайте много добре.
- 6. Може да поднесете кускуса и тажина с пилешко в два отделни големи съда или да направите отделни порции с пилешки тажин и кускус.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Кешкек с пиле
Рецепти Марк Мориарти
Къри с пиле
Рецепти Стоян и Лора
Пилешка супа с орзо
Рецепти Къртис Стоун
Пилешки шишчета с пита и дзадзики
Рецепти Нико Рейнолдс
Пикантно печено пиле със зеленчуци
Рецепти Адам Лайо
Пилешки сатай шишчета по малайзийски
Рецепти Мишел Ру Джуниър
Бутчета от токачка с провансалски сос
Рецепти Надия Хюсеин
Неделен обяд
Рецепти Том Керидж
Пилешки шишчета със салата по тайландски
Рецепти Нико Рейнолдс
Шауарма с пиле и гъби