Праз със зехтин
Рецепта от: Максут Ашкар
1. Накиснете ориза в топла вода за 1 час.
2. Почистете морковите и ги разрежете на две по дължина. Нарежете всяка половинка на 3 парчета, под диагонал. Почистете праза и го нарежете на парчета със същата големина, като морковите, под диагонал. Обелете лука и го нарежете на четвъртинки.
3. Загрейте тенджера и сипете зехтина в нея. Подредете парченцата лук, моркови и праз. Разбъркайте, докато се запържат. Захлупете и оставете зеленчуците да се задушат, като разтръсквате тенджерата от време на време.
4. Поръсете зеленчуците със захар и сол. Добавете водата и оставете ястието да се задушава Изтискайте сока на лимона и го добавете.
5. Добавете прецедения ориз. Гответе на слаб огън 20-25 минути. Дръпнете от огъня и оставете ястието да си почине 10 минути.
6. В купичка поставете целите стръкове предварително измит магданоз. Поръсете с лимонов сок, сол, зехтин и черен кимион. Поставете половината магданоз в единия край на голяма чиния. До него сипете праз със зехтин.
2. Почистете морковите и ги разрежете на две по дължина. Нарежете всяка половинка на 3 парчета, под диагонал. Почистете праза и го нарежете на парчета със същата големина, като морковите, под диагонал. Обелете лука и го нарежете на четвъртинки.
3. Загрейте тенджера и сипете зехтина в нея. Подредете парченцата лук, моркови и праз. Разбъркайте, докато се запържат. Захлупете и оставете зеленчуците да се задушат, като разтръсквате тенджерата от време на време.
4. Поръсете зеленчуците със захар и сол. Добавете водата и оставете ястието да се задушава Изтискайте сока на лимона и го добавете.
5. Добавете прецедения ориз. Гответе на слаб огън 20-25 минути. Дръпнете от огъня и оставете ястието да си почине 10 минути.
6. В купичка поставете целите стръкове предварително измит магданоз. Поръсете с лимонов сок, сол, зехтин и черен кимион. Поставете половината магданоз в единия край на голяма чиния. До него сипете праз със зехтин.
Продукти
- 2 моркова 4 стръка праз 1 глава лук 1 лимон сок 1 ч.л. захар щипка сол 1 ч.ч. вода 1 с.л. ориз 4 стръка магданоз лимонов сок зехтин сол семена кимион
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Максут Ашкар
Лимонада с червено цвекло
Рецепти Максут Ашкар
Кюфтета от нахут и кайма
Рецепти Максут Ашкар
Хумус
Рецепти Максут Ашкар
Зелен фасул със зехтин
Рецепти Максут Ашкар
Пелте
Рецепти Максут Ашкар
Супа лебание
Рецепти Максут Ашкар
Шербет с хибискус
Рецепти Максут Ашкар
Сиропирани хапки
Рецепти Максут Ашкар
Айрян с мента
Рецепти Максут Ашкар
Капуска