Начин на приготвяне:

1. Накиснете ориза в топла вода за 1 час.
2. Почистете морковите и ги разрежете на две по дължина. Нарежете всяка половинка на 3 парчета, под диагонал. Почистете праза и го нарежете на парчета със същата големина, като морковите, под диагонал. Обелете лука и го нарежете на четвъртинки.
3. Загрейте тенджера и сипете зехтина в нея. Подредете парченцата лук, моркови и праз. Разбъркайте, докато се запържат. Захлупете и оставете зеленчуците да се задушат, като разтръсквате тенджерата от време на време.
4. Поръсете зеленчуците със захар и сол. Добавете водата и оставете ястието да се задушава Изтискайте сока на лимона и го добавете.
5. Добавете прецедения ориз. Гответе на слаб огън 20-25 минути. Дръпнете от огъня и оставете ястието да си почине 10 минути.
6. В купичка поставете целите стръкове предварително измит магданоз. Поръсете с лимонов сок, сол, зехтин и черен кимион. Поставете половината магданоз в единия край на голяма чиния. До него сипете праз със зехтин.

Продукти

  • 2 моркова
  • 4 стръка праз
  • 1 глава лук
  • 1 лимон
  • сок
  • 1 ч.л. захар
  • щипка сол
  • 1 ч.ч. вода
  • 1 с.л. ориз
  • 4 стръка магданоз
  • лимонов сок
  • зехтин
  • сол
  • семена кимион

Свързани рецепти